Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dekorera med mossa

Det går snabbt för mossan att sprida sig i din gräsmatta. Men i stället för att utkämpa en ojämn kamp mot mossan kan du ta vara på och använda den – som dekoration. Allt från traditionella dörrkransar till fantasifulla prinsesskronor kan kläs med mossa.

– Visst kan man köpa mossa om man inte har möjlighet att plocka egen, men det är oftast inte så svårt att få tag i mossa i naturen eller i någon trädgård, säger Cecilia Sjöstrand och lägger upp ett stort lass grön mossa som hennes syster just lämnat åt henne.

Cecilia Sjöstrand driver den lilla blomster- och inredningsbutiken Cillas Cottage i skånska Anderslöv och gör ofta blomsterdekorationer åt såväl bröllop som begravningar. Eller bara vardagsfina små blomsterarrangemang.

– Jag gillar verkligen det vilda och jobbar ofta för att det ska se naturligt ut, säger hon.

Ett vilt uttryck

Mossa är ett av favoritmaterialen, dels för att den är billig och lättillgänglig, men också för att den är vacker och håller sig grön länge. Och för att den har just det där naturliga, vilda och lite rufsiga uttrycket.

En krans, ett hjärta och en krona ska Cecilia göra i dag. Hon börjar alltid med en stomme i halm, ståltråd eller hönsnät.

– Vill man ha en fyllig krans är färdiga halmstommar bra att använda. Dem kan man köpa färdiga om man inte orkar binda dem själv.

Cecilia som ofta gör gravdekorationer på beställning tycker att hon ser en större efterfrågan efter annorlunda dekorationer.

Tråd som syns

Stommen till hjärtat klipper hon till och formar av vanligt hönsnät. Kronan formar hon på fri hand av mjuk ståltråd. Allt som behövs är de egna händerna och en avbitartång. När stommarna är färdiga klär hon dem med mossa och fäster mossan genom att vira runt en fin tråd.

– I dag använder jag guldfärgad tråd. Den glittrar lite och ska ju synas. Vill man inte att tråden ska synas kan man använda grön tråd att fästa mossan med.

Till sist fäster hon små dekorationer av murgröna, oxelbär, lärk och taklök. Med hjälp av öglor i ståltråd fäster hon dem genom mossan i stommen. Även lite pärlor på en tunn ståltråd passar fint mot mossan. Liksom lite spetsband.