Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dela med dig i advent

Det är tid igen nu, för den helg vi kallar advent. Advent som betyder ankomst tyder på att det är någon som kommer.

Enligt vår kristna tradition så är det fråga om att hela adventstiden, de fyra söndagarna, är julens förberedelsetid. Det betyder att det är Herrens ankomst, det vill säga i klarspråk Jesus Kristus kommande i världen som både människoson och Guds son i samma person. Och när vi sedan kommer fram till jul så är det Jesu födelse som är i centrum för den innersta meningen varför vi firar jul. Jesus är julens stora gåva.

Det kan vara bra att tänka på och vara medveten om den bakgrunden. När vi nu i våra hem tar fram ljusstaken med de fyra ljusen kan vi tänka på ”världens ljus”. Då vi sätter upp en stjärna i ett fönster så är det en påminnelse om att en räddare, frälsare blev sänd till vår värld Jesus Kristus, och att hans stjärna tändes av Gud över Betlehem. Det är julens ursprungliga ärende och lika aktuellt i advent och jul 2008.

Vi älskar dessutom att ha andra yttre symboler när det är advent och jul, som tomten, Kalle Anka på tv eller Karl-Bertil Jonssons julafton, vi ger varandra julklappar, julmaten och vi har många andra traditioner som vi inte vill vara utan. Med tanke på julklapparna så finns det en bakgrund till att vi fått den stora gåvan när vi sedan ger gåvor till varandra, kanske främst till våra närmaste. I samma anda som att ge gåvor kan man dela med sig till dem som särskilt behöver både en värmande omtanke, sjuk- eller hembesök, en konkret gåva som pengar, mat eller att öppna sitt hem för någon som känner sig ensam. Eller kanske det är att lyssna till och vara nära någon som är orolig inför allt det som nu sker i samhället av varsel och ekonomisk oro.

Till sist min gode medvandrare , gläd dig åt både advent, jul och ljusen. Sjung själv och med andra de glada sångerna, delta i de många advents- och julgudstjänsterna som hålls både i våra kyrkor och i radio och tv. Och naturligtvis försök att få mycket tid att vara med dina nära i hemmets gemenskap.

Med vänlig advent och julhälsning...

sjukhuspastor på Gävle sjukhus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel