Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delar vi rätt av vid separation?

Annons

Jag och min sambo ska köpa ett hus tillsammans. Jag kommer att betala en del kontant och sedan kommer vi att ta gemensamma lån och betala resten med. Nu har jag kommit att tänka på vad som händer om det tar slut. Kommer vi att dela rätt av då, även det jag satsat kontant.

Husköpare

Svar:

Enligt sambolagen har part rätt till bodelning av den gemensamma bostaden och bohaget i samband med separation. Vid dödsfall har enbart den efterlevande sambon rätt att begära bodelning. Vid separation ska begäran om bodelning framställas senast ett år efter att förhållandet upphörde och vid dödsfall ska den efterlevande sambon senast vid bouppteckningen framställa begäran om bodelning. En bodelning enligt sambolagen innebär att bostad och bohag delas med hälften vardera.

För att säkerställa din kontantinsats och klarlägga vad ni avsett bör ni upprätta en revers och ett samboavtal i vilket ni avtalar bort bodelningsreglerna i sambolagen. Alternativt att du äger en större andel av bostaden och ni skriver ett samboavtal och avtalar bort sambolagens bodelningsregler.

Mitt råd är som vanligt att man ska kontakta sakkunnig.

Mer läsning

Annons