Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratin behöver ständigt återerövras och förnyas

Annons

Det är viktigt att vi som politiskt förtroendevalda diskuterar demokratifrågor och även agerar. Alltför många folkvalda i kommunfullmäktige funderar på eller har hoppat av sitt uppdrag. En bidragande orsak kan sannolikt vara att de inte känner sig delaktiga i besluten.
I syfte att stärka den demokratiska processen i Ockelbo vill vi i folkpartiet att det utreds och därefter eventuellt införs ett majoritetsstyre i Ockelbo kommun.
Denna fråga är ett led i vår strävan att vitalisera fullmäktige och svaren och eller lösningarna kan i vissa fall innebär större organisationsförändringar medan i andra fall enbart innebära en utveckling av arbetsformer inom den befintliga organisationen.
Ett majoritetsstyre skulle innebära att den politiska majoriteten besätter alla platser i kommunstyrelsen. Övriga nämnder, utskott och bolag påverkas inte.
Med ett majoritetsstyre skulle det bli tydligare vem som fattar beslut och med det också ge större möjligheter för medborgarna att utkräva ansvar. Vi tror att både majoriteten och oppositionen kan arbeta mer fritt i ett system med majoritetsstyre. Vi tror även att den politiska debatten i det enda direkt folkvalda organet, kommunfullmäktige därmed kan vitaliseras.
Det är viktigt att vi får igång debatten nu och börjar ifrågasätta det vi håller på med. Men det får inte stanna vid diskussioner – vi måste agera också. I Sverige har vi en tendens att prata väldigt länge om saker och dra frågorna i långbänk. Det tar sådan tid innan vi kommer till skott och det verkar som om vi tror att demokrati mäts i tid: ”Ju mer tid vi ägnar åt en fråga desto mer demokrati”!

Stig Mörtman
Folkpartiet Liberalerna i Ockelbo

Mer läsning

Annons