Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demokratiunderskott

Annons

 Jag var inte så gammal, kanske tio, elva år, när jag fick det svenska politiska systemet förklarat för mig av fröken Margareta. Jag och Per och Stina, och resten av klass 4A i Ulvsätersskolan i Sätra, fick lära oss att Sverige är en demokrati. Att vi har ett folkstyre där folket väljer sina representanter till riksdagen. Att det är riksdagen som fattar besluten. Att regeringens uppgift är att ge förslagen och sedan verkställa de beslut som riksdagen röstar igenom.

Det är inte alla som verkar ha lärt sig det där. Jag misstänker att regeringen, med statsminister Reinfeldt i spetsen, skolkade just under de där lektionerna. För regeringen verkar inte ha grepp på att Sverige faktiskt är en demokrati. Eller så har de inte riktigt fattat vad en demokrati är, och hittar därför på innebörden litegrann själva, sådär vad som passar dem bäst för stunden.

En stötesten för regeringen är att Sverige sedan valet 2010 har en minoritetsregering. De fyra allianspartierna har tillsammans 173 av riksdagens 349 mandat. Socialdemokraterna har 112 mandat, Miljöpartiet 25, Vänsterpartiet 19 och Sverigedemokraterna 20 (om vi räknar med numera vilden Petzäll.)

Det här innebär att i de fall då alla oppositionspartier har en gemensam linje så vinner oppositionen omröstningen. Så har också skett i flera fall (trots att SD i nio fall av tio röstar med regeringen). Senast i onsdags fick regeringen se sig slagen. Det handlade om förändringarna i sjukförsäkringen. (Oppositionen vill ha en återgång till de sjukregler som gällde före 2008.) Oppositionen vann omröstningen - för andra gången.

Andra gången? Jo, just det. Tänker vi efter så vet vi ju att regeringen redan har förlorat den här frågan. Det var i somras. Regeringen fick i uppdrag att lämna lagförslag om förändring av ”prövning av arbetsförmåga”. Enligt riksdagsbeslutet från i somras skulle förändringen börja gälla vid årsskiftet. Så kommer inte att ske.

Regeringen valde nämligen att ignorera riksdagens beslut.

Nu har riksdagen åter beslutat att regeringen ska lämna ett lagförslag om förändring av ”prövning av arbetsförmåga”. Den här gången har regeringen fram till i mars på sig.

En inte alltför storslagen gissning är att regeringen fortsätter som vanligt, låter socialförsäkringsminister Kristersson tillsätta ännu en utredning, men verkställer inte det som riksdagen har beslutat.

Det är ett kraftigt underbetyg av hur regeringen tolkar begreppet demokrati. Det är också ett kraftigt underbetyg av hur regeringen ser på sina väljare.

The Economist rankar varje år världens länder i fråga om demokrati. Sverige har kaxigt stoltserat på förstaplatsen. Men, i 2010 års ranking rasade Sverige till en fjärdeplats.

(Den främsta anledningen var att ett invandrarfientligt parti tagit sig in i Sveriges riksdag och att det kom fram att riksdagspartiernas finansiering är gömd för allmänheten.) I dag är det i stället grannen Norge som toppar listan.

Men det handlar också om en mycket grumlig demokratisyn hos vår regering. ”Ojdå, förlorade vi en omröstning? Hm. Då hittar vi på en ny definition av demokrati. Vi struntar helt enkelt i majoritetens beslut.”

Nej. Det är inte demokrati. Det är något helt annat. 

Sätt regeringen i skolbänken. Skriv demokratiutbildning på schemat.