Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demonstrationer mot regeringspolitiken i alla gästrikekommunerna

Regeringens krispaket blidkar inte arbetarrörelsen i Gästrikland. På onsdag anordnas stora demonstrationer i Sandviken, Gävle, Hofors och Ockelbo.


– Vi måste mobilisera oss och visa solidaritet med varandra, säger Åke Söderman, s-ordförande i Sandviken.

Annons

Totalt riskerar över 1 000 personer vid Sandvik eller företagets underleverantörer att bli av med sina jobb under de närmaste månaderna. Det är bakgrunden till demonstrationen som genomförs på Jerntorget på onsdag.

– Vi vill få upp ögonen på folk för att alla i Sandviken drabbas, antingen direkt eller indirekt. Det är dags att visa solidaritet med varandra. Det är många människor som inte får råd att bo kvar i sina bostäder eller behålla sina bilar när de får 14 000 kronor kvar att leva på under 300 dagar och därefter ännu mindre pengar, säger Åke Söderman.

Arbetarrörelsen i Gävle, Hofors och Ockelbo har hakat på initiativet från Sandviken och anordnar demonstrationer samma dag.

Den gemensamma fienden är inte Sandvik, Ovako eller de andra arbetsgivarna som nu är på väg att göra sig av med personal.

– Nej, vi har förståelse för att företagen inte kan producera när de inte säljer. Jag vill inte direkt prata om en gemensam fiende. Men den institution vi gemensamt ger oss på är regeringen som i stället för att göra någonting fortsätter att hävda jobbskatteavdraget. Själv hade jag gärna avstått från det om fler fått jobb.

Strax efter det att Åke Söderman tillsammans med Peter Almén, LO, och Renate Almén, IF Metall, på fredagsförmiddagen hållit presskonferens om regeringens passivitet gentemot drabbade orter som Sandviken, offentliggjordes krispaketet med stimulansåtgärder för totalt 8,3 miljarder kronor.

Det föranledde dock inte organisationerna inom arbetarrörelsen att ställa in onsdagens demonstrationer i de fyra gästrikekommunerna.

– Visst är det bra att de gör någonting. Men det är en jätteliten satsning i förhållande till problematiken, sade Åke Söderman sedan han tagit del av innehållet i paketet.

Krav som framförs på onsdag är bland annat ytterligare 50 000 utbildningsplatser, höjda statsbidrag till kommunerna, större infrastruktursatsningar än vad regeringen kan erbjuda samt extra barnbidrag i december.

– Jerntorget borde bli lika smockfullt som när Saik vinner SM-guld, tycker Åke Söderman.