Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demontränarna från Skutskär

/
  • Tränarkändisarna Pelle Olsson, GIF, Tommy Jonsson, Brynäs, och Thony Lindqvist, tidigare SAIK och numera Dynamo Moskva, är alla tre fostrade i Skutskärsidrotten och har haft Skutskärs ip som sitt andra hem.

Ni tror förstås att Pelle Olssons hjärta bara klappar för GIF? Att Tommy Jonsson bara har ögon för Brynäs och att det är ”SAIK forever” för Thony Lindquist?

Icke. Någonstans långt därinne i hjärteroten pickar det även extra för... Skutskär!

– Det här måste vara unikt, säger Thony Lindquist med ett brett och stolt leende. Tre elittränare på så hög nivå från en så liten ort!

Annons

De har alla tre gjort succé, i var och en av de stora publiksporterna fotboll, ishockey och bandy. Presentationer är närmast överflödiga, deras prestationer är av oskattbar betydelse i Gefle IF, Brynäs och SAIK.

Och alla tre har fostrats i sann Skutskärsanda. Är det en slump, eller finns det något hemligt elixir som sprids med doften från massafabriken?

– Det kanske inte förklarar att vi är elittränare alla tre, men som på andra bruksorter så har det funnits ett enormt idrottsintresse i Skutskär, säger GIF-tränaren Pelle Olsson.

– Det fanns bra förutsättningar, fyller Thony Lindquist i. Bra ytor och hur mycket tider som helst.

De tre samlas vid de gamla grindarna in till Skutskärs idrottsplats. De ses inte så ofta, de tänker dygnet runt på sina egna idrotter och lag, men samtliga håller ändå koll på de andras med- och motgångar.

Thony Lindquist gratulerar Pelle Olsson till två välbehövliga bortasegrarna i allsvenskans slutskede.

– Jag har svenska tv-kanaler i Moskva och följer er, säger han till en överraskad Pelle som i sin tur beklagar att det inte är lika lätt att följa Thony nu när denne verkar i Ryssland.

Thony har inte träffat Tommy Jonsson efter Brynäsguldet och passar på att gratta även honom.

– Vi känner varandra lite och jag vill förstås gärna att det går bra för dem. De är intressanta personer båda två, säger Tommy.

Thony Lindquist har bott i Skutskär hela sitt liv. Även nu när han är tränare i Dynamo Moskva finns basen här. Både hans och Pelle Olssons föräldrahem låg bara några stenkast från idrottsplatsen.

– Så fort skolan var slut hängde man här vid ip och höll på med alla möjliga idrotter; hockey, fotboll, bandy. Det är samma grind, samma plan, samma läktare kvar, konstaterar han.

Pelle har samma beskrivning av idrottsplatsen som var hans andra hem. Även han har spelat både hockey, fotboll och bandy. Hockeyn övergavs först, och bandyn fick se sig brädad av fotbollen när det blev dags att välja i 17-årsåldern.

– Man började mycket senare i organiserad idrott, jag var väl nio–tio år innan jag började i ett lag, minns Pelle som bland idrottsledare i Skutskär väljer att nämna den trofasta fotbollstränaren Hebba Wandér.

– Det var han som tog upp mig i A-laget när jag var 15–16 år, det betydde mycket då, säger Pelle.

Pelle Olsson var fem år när Skutskärs bandy åkte ur högsta serien 1968. Då var Thony Lindquist en av de unga, lovande spelarna. Pelle tog plats i A-laget som 16-åring, när Thony fortfarande var kvar. Thony minns Pelles spelstil.

– Han hade bra blick, bra teknik och känsliga händer. Skridskoåkningen var väl sådär...

Men beröringspunkterna är fler de gamla grannarna emellan: i nian gjorde Pelle prao hos Thony när denne var idrottskonsulent i Skutskärs bandy, och deras mammor jobbade tillsammans på Posten.

Tommy Jonssons guldsuccé med Brynäs kan också spåras till Skutskär. Det var här han tog sina första skridskoskär och inledde sin karriär i hockeyskolan i femårsåldern. Hans pappa Janne Jonsson var målvaktsprofil och senare ordförande i Skutskärs bandy.

– Jag minns att man längtade till hockeyskolan på lördag morgon, och känslan när man äntligen fick dra iväg, säger Tommy nostalgiskt. Och det var kul att hänga med farsan på bandyträningarna.

Tommys familj flyttade till Gävle när han var sex år, men han fann sin fru i Skutskär och återvände som vuxen för ett tiotal år.

– Jag provade ett par matcher i B-laget i bandy, men jag var helt enkelt inte tillräckligt bra, jag erkänner, skriv det, skrattar Tommy som numera har egen stuga, intill sina föräldrars, vid Bodaån.

Alla tre tycker att det känns jobbigt att uppleva att Skutskärs kommun inte tar vara på idrottsplatsen bättre och önskar att Skutskärsidrotten fick mer stöd.

– Den här anläggningen är riktigt bra, men det känns tungt att bandybanan inte hålls igång, att laget måste spela borta, säger Pelle.

Tommy Jonsson fortsätter:

– Det är synd att Skutskär som har sådana förutsättningar med konstfrusen bandyplan och ishallen att idrotten inte får den stöttning den förtjänar i Skutskär. Det måste alltid vara bättre att ungarna hänger på idrottsplatser än ute på byn.

Thony Lindquist har nyss tagit en ensam lov runt bandyplan. Han jobbade som fritidschef i Skutskär några år, och har svårt att smälta att det går utför med det kommunala engagemanget.

– Det här är en tagg i mitt hjärta. Det känns inte bra, säger Thony.

Annons