Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den allvarsamma leken

När man leker, kan det plöts­ligt gå överstyr. Det mest hysteriskt roliga och härliga, ligger också närmast faran. Det finns en gräns där skrattet blir till skräck.

När den ena personen inte vill bli kittlad längre.

Om man fortfarande inbillar sig att lek enbart är lek, kan man fundera över Gävlekonstnären Igor Knez målning ”Danslek”.

Den visar ett omslingrat par. Men det ser ut som den ena gestalten håller på att sluka den andra. De dansande kropparna klumpar ihop – på ett inte helt hälsosamt sätt. Kanske försöker armar värja sig.

Igor Knez är månadens utställare på Gävle sjukhus galleri Elixir. Och liksom alltid i hans måleri finns en närvarande oro, trots att temat är ljusare än tidigare, helt enkelt ”lek”. Tolv målningar under ett gemensamt samlingsnamn. Kärlek, kvällslek, skollek, släktlek, ensamlek… Från himlastormande glädje i ”Luftlek” till de isiga spåren i ”Vinterlek”.

Är tolv hans magiska nummer? Tolv bilder ingick också i Igos Knez första utställning på Kulturkiosken på temat ”Samtal” 2007. Fast i ”Dagar” på Galleri Majoo 2009 var det förstås tretton, extra laddade med besvärande situationer i juletid.

Knez är professor i psykologi vid Högskolan i Gävle men också en multikonstnär (han sysslar med både bild och musik vid sidan om) som med renässansmänniskans nyfikenhet utforskar verkligheten. Hans otåligt expressiva penseldrag skapar starka känslouttryck.

Som sagt, mer dämpat den här gången. Igor Knez definierar leken som en nöjsam och nyttig social aktivitet. Detta har varit hans utgångspunkt. Föreställningen om Homo ludens, den lekande människan, är tanken att leken är det som förädlar oss, grunden för all kultur.

Men varje samspel har ju också psykologiska aspekter. Professor Knez låter inte lugnet infinna sig. Det finns mycket utrymme för tolkningar. Är ”Barnlek” en barnlek? Måste man leka ”Släktlek”? Är ”Ensamlek” något sorgligt?

Han gör en drabbande, välkomponerad liten svit. Igen.