Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den andra systern Boleyn

Den andra systern Boleyn
Regi: Justin Chadwick
Med: Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana med flera
Filmstaden, Gävle

Intresset för engelska kungligheter toppas bara av intresset för historiska engelska kungligheter. Här ytterligare en film i påkostad hovmiljö.

1500-talets slottsgemak fylls av svepande klänningar, sammetsjackor, oskuldsfulla vita linnen och barska rådgivare.
Det börjar Harlekinromantiskt i en by där två vackra systrar växt upp i lantlig harmoni. Fadern drabbas av maktambitioner och erbjuder ena dottern som älskarinna åt den för sina kvinnoaffärer ökände Henry VIII.

Men Anne visar sig för mycket på styva linan. Det duger inte att rida bättre än kungen. I stället vinner Mary, ”den andra systern Boleyn” härskarens hjärta med sin mjuka personlighet.

Tro nu inte att det verkligen handlar om kärlek. Att dela säng var politik och målet att skaffa en tronarvinge. Snart byter systrarna plats igen i rollen som kungens favorit.
Mary beskrivs som älsklig, trofast och självuppoffrande. Anne är egoistisk, en falsk intrigmakerska som faller på eget grepp. Hur hon slutar sitt liv minns ni kanske från historielektionerna.

Filmen har alltså verklighetsbakgrund i Anne Boleyns öde medan manus bygger på en populär historisk roman som jag inte läst. Men åtminstone på bioduken tassar folk mest omkring i pråliga salar. Fokus flyttas planlöst mellan systrarna. Vi bryr oss inte särskilt om den moderliga Mary, titelns antydda huvudperson.

”Den andra systern Boleyn” är en film som inte har en susning om vart den ska ta vägen annat än fram till den väntande stupstocken.
Men åtminstone en sak är omedvetet bra: skildringen av kvinnors hopplösa ställning i dåtidens samhälle. En framåt tjej som vill göra karriär (Anne) utpekas som elak häxa medan lite ärelystnad bara klär en man.

Scarlett Johansson och Natalie Portman närbildsexponeras flitigt. 47-åriga Kristin Scott Thomas (i en mindre roll som deras mamma) nakna ansikte under doket har dock en karaktär som de båda unga stjärnorna bara kan drömma om.