Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den arge statsministern

Samtidigt som Fredrik Reinfeldt står och varnar för den svenska oppositionen i den sista partiledardebatten före riksdagens sommaruppehåll, varnar Konjunkturinstitutet för Fredrik Reinfeldt.

Det har man gjort länge nu. Skatterna måste höjas, om Sverige väljer att hålla fast vid överskottsmålet. De 73 miljarder i skattehöjningar som Konjunkturinstitutet ansågs krävdes 2013, har nu vuxit till 120 miljarder. Ty det går inte att hålla sig med en gemensamt finansierad välfärd, med borgerliga skattesatser.

Men Fredrik Reinfeldt, han står där i riksdagen denna onsdag i juni 2014, och varnar för samma skattehöjningar som Konjunkturinstitutet säger är nödvändiga. Som man upprepade gånger sagt är nödvändiga. För att klara skolan, vården och omsorgen.

Folket har vaknat. Men det uppvaknande som vi ser i opinionen, är inte det nyliberala uppvaknande Fredrik Reinfeldt som MUF-ordförande såg framför sig. Och något sovande folk handlade det egentligen aldrig om. Svensken är klok.

Sverige har gett regeringen en ärlig chans att pröva sin skattesänkarpolitik. Och även om konsekvenserna av detta varit förödande, förtjänade inte en trött och förlegad Socialdemokrati folkets röster vare sig 2006 eller 2010.

Tiden och opinionen har sprungit förbi både Moderaterna och Socialdemokraterna. Med ögon bara för varandra, har de tu helt missat att väljarna förväntar sig mer av politiken än en batalj om vilket parti som är mest regeringsdugligt och vem som är bäst på att hålla i vår gemensamma plånbok. Det är trots allt något som väljarna förväntar sig att både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven skall klara av.

Det parti som ligger närmast tidsandan och människors förväntningar på sin och sina barns framtid av de tu är Socialdemokraterna. För Socialdemokraterna återstår att visa att man lärt sig av åren i opposition, att man ser den samhällsförändring som just nu bär både Feministiskt initiativ och Miljöpartiet. Inom Socialdemokraterna finns redan människor som själva representerar denna samhällsförändring. Det betyder också att partiet inte behöver göra särskilt mycket mer än att lyssna på dem och bereda dem större plats.

Moderaterna är inte och har aldrig varit ett parti för vare sig hållbar utveckling, jämlikhet eller jämställdhet. Fredrik Reinfeldt gjorde ett tappert försök att nå fler kvinnliga väljare genom att prata lite om oss. Men genuin övertygelse har det aldrig handlat om. Snarare sammanfattas Moderaternas syn på jämställdhet tämligen väl av den Moderate lokalpolitikern Anders Jansson, Fredrik Reinfeldts partikollega, när han i sin twitterbio förkunnar:

"Ett jämställdare Sverige, inte minst för pojkarna!"

Fredrik Reinfeldt, han formulerade sin syn på jämställdhet och feminism minst lika väl, när han besvarade Gustav Fridolins fråga om huruvida han är feminist med ett "Jag kan avslöja att jag är Moderat. Jag är väldigt trygg i den beteckningen". Tydligare än så kan det egentligen inte uttryckas.

Stad står mot land. Fattig har ställts mot rik. Den arbetande mot den arbetslösa. Frisk mot sjuk. Ung mot gammal. Sverige är inte längre en välmående välfärdsstat. I Sverige får dagisbarn knäckebröd och vatten, för att dagisägare skall kunna fylla sina bankkonton med skattepengar. I Sverige är omsorgen synonym med otrygghet, för både brukare och anhöriga. I Sverige kommer kvinnor som skall föda barn i sommar slussas mellan landsting, eftersom vissa av dem lider av barnmorskebrist. I Sverige lär sig elever allt mindre, i klassrum som blir allt mer segregerade. I Sverige har vi inte längre en fungerande järnvägstrafik.

Sverige, fungerar inte längre.

Och värre kommer det bli, om vi inte förändrar vår samhällskonstruktion.

Det politiska hoppet i Sverige står väljarna för just nu. I opinionsundersökning efter opinionsundersökning ser vi en majoritet som längtar efter social ingenjörskonst och en ny arkitektur för Sverige. Och partierna kommer tvingas lyssna på oss.

Fredrik Reinfeldt var arg i går, hånfull, till och med.

Folket han är satt att styra, har vänt honom och hans nyliberala drömmar ryggen.