Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den godtrogna kommunledningen

Kommunledningen i Gävle inriktar sig på att genomföra de omfattande planerna på utbyggnader i Strömvallenprojektet och att efter detaljplanearbete överlåta Konserthuset och Strömvallen till FastPartner AB. Men vad är detta för företag?
Och hur kan det sluta?

FastPartner AB är ett börsnoterat fastighetsbolag men deras arbetssätt är liknande de så kallade riskkapitalbolagens – man agerar aggressivt på marknaden. Vad är det då som kännetecknar riskkapitalbolagen?

Jo, de köper företag, fastighetsbestånd, gallerior etcetera, förvaltar i 4–5 år och säljer sedan i ”rätt ekonomiskt läge” och tjänar snabba pengar.

Det var vad som hände med Gallerian Nian i Gävle. FastPartner AB köpte fastigheten men sålde den dyrt efter några år till det brittiska företag Boultbee som i sin tur sålde vidare till Nordic Retail Fund som nu är hyresvärd. Det är den hyresvärd som plågar butiksinnehavarna i Nian med 40–50-procentiga hyreshöjningar så att vissa tvingas sluta eller gå i konkurs. Just därför att Boultbee och nu senast Nordic Retail Fund från början betalat alldeles för mycket till – just det: FastPartner AB. Det som har hänt Nian är ett typiskt beteende för riskkapitalbolag.

Det är alltså till ett riskkapitalbolagsliknande bolag som Gävle kommun avser att sälja Konserthuset och Strömvallen!

Kommunledningen måste ställa sig frågan:

Konserthuset och Strömvallen kan inom några år komma att ägas av ett bolag i till exempel Dubai eller på Jersey. Hur tänker kommunledningen inför försäljningen av sin egendom? Säljer man har kommunen absolut ingen rådighet över mark och egendom. De olika delarna och husen i ett utbyggt Strömvallenprojekt kan komma att styckas i sina beståndsdelar och utbjudas på marknaden och kommunen kan stå där med lång näsa!

Kommunens avsikt är att kommunen säljer och att man ska hyra Konserthuset, Strömvallen etcetera och ett hyresavtal ska förhandlas fram. Men det finns ingenting som hindrar att FastPartner AB överlåter Konserthuset till Dubai eller Strömvallen till Jersey – även efter det att ett hyresavtal träffas mellan kommunen och FastPartner AB. Och vad kommer då framtida hyror att handla om?

Innan man låter ärendet om Strömvallenområdet gå vidare genom ett kostsamt detaljplanearbete måste kommunledningen analysera frågan: Är det vettigt att lämna ifrån sig rådigheten över Konserthuset och Strömvallen, en så känslig och central del av Gävles innerstad?

Och är det lämpligt att sälja kommunens egendom till ett börsbolag som till två tredjedelar ägs av finansmannen Sven-Olof Johansson?

Det är samme man som på 90-talet byggde upp en så kallad corner-position (mer än 10 procents ägande) i Catena för att tvinga fram en uppdelning av bolaget och som senare med en corner-position i Scania pressade investmentbolaget Investor att lösa ut honom från det ägandet till ett alldeles för högt pris!

Är det företaget och mannen att garantera Strömvallens och Konserthusets framtid?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel