Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den kan försvinna

Riksbanken föreslår riksdagen att 50-öresmyntet avskaffas den 30 september 2010.

”Riksbankens statistik tyder på att 50-öringen alltmer sällan används som betalningsmedel. Enligt en undersökning som Riksbanken gjort bland allmänheten anser två av tre att myntet inte längre behövs. Även handeln vill att myntet avskaffas”, skriver banken i ett pressmeddelande.
Efter det att 50-öringen avskaffats kommer det under en tid att gå att lösa in mynten i bank.

Avskaffandet av 50-öringen bedöms inte påverka konsumentprisindex (KPI), som är det inflationsmått som Riksbanken tittar på.
”Skälet är att KPI beräknas på oavrundade priser”, skriver Riksbanken.

– Vi tittar även på behovet av tusenlappen. Vi ser ju att efterfrågan på tusenlappen har minskat, säger Leif Jacobsson, projektledare på Riksbanken.
Utredningen, som just nu pågår, har ytterligare frågor uppe till diskussion: Att eventuellt återinföra en tvåkrona, att införa en tvåhundrakronorssedel, samt att ersätta tjugokronorssedeln med ett mynt.
– Vi ska lämna en rapport till Riksbankens direktion i vår, sedan får vi se hur direktionen och riksbanksfullmäktige ställer sig, säger Leif Jacobsson.

– Vi vet att handlarna inte har någon större användning av femtioöringen. Den fyller ingen funktion längre riktigt, så att vi är för att den försvinner, säger Margareta Ternell, pressansvarig vid Svensk Handel.


– Det bästa är att handla för dem. Har man kvar femtioöringar den 30 september 2010 finns det en möjlighet att lösa in dem på banken under en period på åtminstone ett halvår, säger Leif Jacobsson, projektledare på Riksbanken.
TT: Har femtioöringen något samlarvärde?
– Det har jag svårt att tänka mig. Det finns så pass många femtioöringar där ute.