Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den magiska leksaksaffären

Sällan gräver en film en så djup generationsklyfta mellan barn- och vuxenpublik som ”Den magiska leksaksaffären”. Filmer brukar vara antingen bra för både gammal och ung (”Råttatouille”) eller hopplösa på ett sätt som skär rätt igenom alla åldersbarriärer (”Trubbel i Sagoland”).

Men här... Mitt tips är att din sexåring kommer att jubla åt den visuella fest, kombinerad med ordlekar om fisar, som är ”Den magiska leksaksaffären”. Och att du själv kommer att kämpa mot sömnen när Dustin Hoffman, Natalie Portman och Jason Bateman byter djupsinnigheter om döden som en resa och carpe diem.

Och om magi. Vad är det MED amerikaner och magi? Magin är USA:s sanna religion; när någon glittrar med ögonen och säger ”det är magiskt” är det som om de skådar sin guds mirakel. Det stöder min tes att amerikaner ofta är stora barn, på gott och ont, och alltid i filmer som den här kommer en stel, skeptisk snubbe i slips och man bara VET att när filmen slutar ska slipsen bort och magin in.

Erik Helmerson/TT Spektra