Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya generationens vetenskapsmän

/

Med dagens vetenskap vet vi mer än någonsin tidigare. Vi forskar mer och intresset för vetenskap är stort även bland ungdomar.

Möt Anton Bjuhr, Elin Pöllä och Leo Jonsson – tre ungdomar som valt att låta teknikvetenskap bli en del av deras vardag.

Annons

Hur fick ni intresset för vetenskap och teknik?
Elin: Jag har alltid gillat matte och att sitta och räkna och jag har alltid haft lätt för det. Jag hade en bra NO- och mattelärare på högstadiet, hon fick mitt intresse att växa. Det kan ju vara krångligt och komplicerat och då är det viktigt med en bra lärare.
När jag började den här linjen visste jag inte vad jag ville bli, men ju mer jag lärde mig ju mer ökade mitt intresse och jag började se möjligheter.
Anton: Mitt teknikintresse började med lego, det var grymt roligt att bygga saker. Sen fick man en dator och it blev en del av det dagliga intresset, men jag drogs ändå mest till teknik.
Jag ville helst läsa teknikproduktion men jag kom inte in. Jag trivs bra här ändå, teknikvetenskap var ett bra andra handsval.
Leo: Mitt intresse för NO och matte väcktes i högstadiet, jag hade en stökig klass men intresset fanns där så det gick bra ändå. Farsan sa att jag skulle läsa ellinjen så jag skulle få jobb efteråt, men sen blev det teknikprogrammet i alla fall.
Idrott är också ett av mina stora intressen, men jag valde att syssla med det på sidan om skolan. Jag ville ha en bred linje men jag tycker samhällsorienterade ämnen är tråkiga, så jag riktade in mig på naturvetenskap. Jag har intresset och så har jag lätt för det, det behövs.
Elin: Ja, vi läser ju högsta mattekursen och fysik B och det öppnar mycket dörrar, men intresset måste finnas där.
Är alla på ert program plugghästar?
Leo: Nej, det är väldigt blandat och det är inte så farlig pluggisjargong som många tror.
Elin: Nej vissa väljer att läsa det här programmet för att det är kul fast de inte orkar bry sig så mycket om skolan, men eftersom de tycker det är kul så klarar de av skolan i alla fall. De flesta är ju ganska skoltrötta ändå. Det finns pluggisar, jag skulle nog kalla mig själv det. Det är kul att det är sån variation i klassen.
Leo och Anton håller med henne.
Leo: Det är ju inte den enklaste linjen så klart, men lärarna är väldigt bra och ställer upp.
Vilket ämne är det som lockar mest då?
Anton: Fysiken är spännande, men det är svårt!
Leo håller med, fysik och matte intresserar honom mest.
Elin: Hur kroppen fungerar, biokemi och läkemedel. Fysik också, kärnkraftsfrågan är spännande.
Jag är emot kärnkraft men skulle vilja lära mig mer om kärnkraft och energiforskning, att utveckla ny energiteknik.
Leo: Allt är ju intressant! Kemi, biokemi, allt möjligt. Det är därför jag valde en bred linje.
Tror ni att forskarvärlden är öppen för ungdomar?
Anton: Ja, jag tror att det är många ungdomar som tar sig in i forskarvärlden. Så länge man är engagerad är det nog inte så svårt att lyckas som ung.
Leo: Det blir nog fler och fler unga. Det måste finnas utrymme för en ny generation.
Elin: Ja, unga bidrar med nya infallsvinklar och tänker nytt. Det behövs både gammal kunskap och nytänkande. Hur lätt det är för unga varierar nog, civilingenjörer har det nog ganska lätt till exempel, där finns det en stor efterfrågan och man får lätt in en fot som ung.
Vad gör ni efter gymnasiet?
Anton: Det blir ett sabbatsår för mig, sen vill jag plugga nanoteknik. Det är sån teknik där man studerar på jätteliten nivå. Man kan skapa batterier och datorer och kläder med speciella funktioner, det forskas till exempel på kläder som inte får fläckar.
Elin: Jag har har inte bestämt mig. Med den här utbildningen får man verkligen alla möjligheter. Jag funderar på allt från psykolog till civilingenjör.
Leo: Jag ska förmodligen plugga vidare direkt, men jag vet inte vad jag ska plugga. Ska nog söka en del utbildningar på Uppsala universitet. Jag skulle vilja bli kemist, ingenjör eller kanske biomedicinsk analytiker.
Elin: Det finns ju så himla mycket man kan göra! Det är svårt att veta vad man vill göra.
De andra håller med henne.

Mer läsning

Annons