Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya manligheten!

Annons

Grunden för oss Moderater är den personliga friheten! Den kan begränsas av förlegade politiska system men även av våra egna fördomar. Manlighet, såsom den definieras i vår kultur, har en genomgripande påverkan på alla plan i varje pojkes, flickas, kvinnas och mans liv. Manlighet ger oss män handlingsutrymme och privilegier, men frågan är till vilket pris. Vi ska ju, enligt traditionell manlighet, inte lägga uppmärksamhet på känslor eller relationer. Men dagens manlighet har ett högt pris för oss män. Vi lever ett kortare liv, vi står för merparten av våldsutövningen mot varandra och mot kvinnor, vi skadar oss oftare, vi brukar mer droger, vi utnyttjar mer sällan den hjälp som finns att få inom sjukvården, män har en högre självmordsfrekvens än kvinnor. Denna mansbild medför också att många av våra söner inte bryr sig om skolarbetet bara därför att det är omanligt att plugga för mycket!
Många av oss lever relativt ensamma liv med ett underskott på verklig närhet, och många av oss har svårt att visa och att uttrycka känslor. Vi tyngs ofta av konkurrens- och prestationskänslor, och vi känner oss många gånger tvingade att låtsas att vi mår bra, att hålla masken. Att vara fysiskt nära andra män, och att tala om känslor med andra män, är svårt för de flesta av oss. Vi män är präglade till att hålla fasaden, därför går det som regel inte att utläsa hur vi mår på vårt yttre. Vi, män, måste våga ta utmana denna förlegade mansbild.
Dagens kvinnor vill bli behandlade som gelikar och inte som underordnade. Mycket har förbättrats i Sverige vad gäller jämställdhet men det finns fortfarande osakliga löneskillnader, få kvinnliga chefer i näringslivet och kvinnor som misshandlas i hemmet av sin make/sambo. Ett viktigt steg för oss män i att utveckla en positivare manlighet är att vara hemma med våra barn så mycket som möjligt. Att ta ut föräldraledigheten är en rättighet och skyldighet som vi män skall ta. Män som är hemma med sina barn är mindre stressade, har bättre hälsa, tar mindre risker och bygger upp en nära relation med sina barn. Vi män kan ta hand om barn lika bra som en kvinna. Att fullt ut dela på alla hemsysslor ger ökad gemenskap i familjen och en mindre stressad käresta. ”En riktig karl kan både laga bilen, sköta barn, städa och laga mat samtidigt!”
Kvinnor etablerar sig inom fler och fler traditionellt manliga yrken och vi män måste våga arbeta inom traditionellt kvinnliga yrken. Vi män måste komma ifrån att det är omanligt att ha ett kvinnligt yrke. I framtiden ska det inte finnas några manliga eller kvinnliga yrken utan bara yrken. Alla arbetsplatser blir bättre med en jämnare könsfördelning. Vi män behövs i förskola och i skolan så att våra barn ser att män och kvinnor kan ha samma arbete och göra samma saker. Vårdsektorn är ett annat arbetsområde där det behövs flera män.
Vi män måste våga släppa lite på fasaden och prata om våra svagheter, brister och kriser med andra män. Börja med bäste kompisen, på arbetsplatsen, i idrottsklubben eller i jaktlaget och vi kommer alla att må lite bättre. Jag har själv drivit en mansjour i Strängnäs och vet att män behöver någon att prata med när livet krisar.
En ”nya manlighet” handlar inte för oss nya Moderater att göra män kvinnliga och kvinnor manliga. Det handlar om att radera ut mallarna för traditionell manlighet och kvinnlighet. Människor ska ha samma livschanser och möjligheter att förverkliga sina drömmar oavsett kön.
Anders Jansson
Nya moderatna i Gävle

Mer läsning

Annons