Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den som hotar en journalist, hotar hela demokratin

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg. Hotet skall ha riktats mot Gullberg av en nära släkting till imamen Abo Raad vid Gävle moské som Gefle Dagblad granskat. Ett i raden av sorgliga besked om demokratisynen i Sverige.

I en intervju i Gefle Dagblad säger Gullberg att det hela handlar om ett arbetsmiljöproblem som många journalister möter. Så är det tyvärr. Journalister runt om i landet utsätts för såväl grova kränkningar som hot på regelbunden basis.

Den här ledaren har redan skrivits alldeles för många gånger, och den kommer skrivas igen, och igen, och igen, tills detta får ett slut. Den kommer skrivas tills polis och rättsväsende tar brotten som journalister utsätts för på allvar, och nätbrotten beivras. Den kommer skrivas tills lagstiftningen linjerar med en verklighet som i dag innebär att ett arbete som journalist, är ett arbete där kränkningar och hot och förmågan att klara av att fortsätta leva trots dessa, är en del av arbetsvillkoren.

För tyvärr är Gullbergs fall inte unikt. I Sverige är var tredje journalist, en journalist som utsatts för hot. Det som först och främst triggar hoten är frågan om invandring enligt Brottsförebyggande rådets undersökning från 2015. Näst mest triggar frågan om jämställdhet och feminism.

På nätforum läggs journalisters bostadsadresser ut. Avpixlat har tidigare uppmanat sina läsare att söka upp journalister och politiker i deras bostad. I samband med detta lade Avpixlat även ut adresser på sin sajt till kända journalister.

Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida fick ta emot hot av en man bosatt i Gävle efter det att han skrivit om moskéer. Mannen dömdes för olaga hot efter att bland annat ha skrivit till Anders Lindberg att "Det jag mest kommer att bry mig om i framtiden, näst efter mina närståendes vällevnad, är att sådana som du går en skräckfylld död till mötes" samt "Du är en vidrigt lismande och negerälskande smygkommunist som har fått flera hundra tusen svenskar att hata dig innerligt".

Martin Klepke, ledarskribent på Arbetet, berättar i sin tur i den nyutkomna boken Tackla hatet – om näthat och hot – och hur du skyddar dig skriven av författaren Rebecka Bohlin, för första gången om när en bomb placerades i hans trädgård 2011. Bomben var inte apterad. Därför klassades inte brottet som något annat än ett hot.

My Vingren, frilansjournalist, har attackerats i sin bostad fyra gånger, men fick inte mer hjälp än råd om att byta bostad och söka sig till en kvinnojour.

Det hat som finns i Sverige som riktas mot såväl journalister som politiker är ett uppenbart och påtagligt hot mot människors liv. Anna Gullberg är en människa. En människa med kollegor, familj och vänner. Människor som älskar henne. Människor hon älskar. Hon hotas för att hon gör sitt jobb. För att hon går till sitt arbete och utför de arbetsuppgifter hon är ålagd att utföra i rollen som chefredaktör. Arbetsuppgifter som försvarar och stärker demokratin varje dag. Ett arbete någon alltså anser att Gullberg skall skadas och till och med dödas för att hon utfört, bland annat då hon ansvarat för Gefle Dagblads granskning av Gävle moské.

De som hotar och hatar finns mitt bland oss. Hatet hittar du på nätet, det räcker med att gå in och läsa kommentarerna på helt vanliga nyhetsartiklar i sociala medier för att hitta det.

Kanske är du till och med själv en av de som eldar på, hyllar ISIS på nätet, eller skriver "Ut med packet" om de som flyr undan ISIS. Kanske är du en av de som inte tänker på att orden du lämnar efter dig, kan bli någon annans näring och radikalisering, som omsätter dina ord i handling. Eller kanske är det just det som är ditt syfte. Ord som blir till en bomb i någons trädgård, eller steget in i famnen på en ISIS-rekryterare.

Mannen som hotade Anders Lindberg bodde i Gävle och hotade Lindberg på grund av att han skrev positivt om moskéer. Den individ som hotat Anna Gullberg efter Gefle Dagblads granskning av Gävle moské är en släkting till imamen. Två olika typer av hat. Samma hot. Samma syfte. Samma mål.

Brott riktade mot vår demokrati, vår yttrandefrihet.

Den som hotar en journalist, hotar hela demokratin.

Den 3:e maj är pressfrihetens dag. En dag som finns skäl att uppmärksamma även i Sverige.