Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras dröm har gått i uppfyllelse

/
  • DRÖMMER OM MÅNGA BARN. Även om Therese Janssons dröm om ett eget barn infriats har hon inte slutat drömma.

Therese var yngst i en syskonskara om fem. Saknade ett yngre syskon hela uppväxten. Lekte fortfarande med dockor i femman. Har längtat efter barn sedan tonåren.

Annons

Idag är hon 23 och födde för sex veckor sedan en dotter. Ester 3, 754 kilo; 51 centimeter lång.
Ester hörs långt ut i trapphuset där Therese Jansson, pojkvännen Richard Sundhed, 23 år, och Ester bor.
Therese och Richard träffades nyårsafton 2004, blev ett fem dagar senare och sambos efter ett år. De blev med barn förra våren; ett halvår efter att de bestämt sig för att välkomna en graviditet. Bytte till större lägenhet några månader senare, med två sovrum. Och 20 februari kom så Ester.
- Jag trodde det skulle bli en flicka, säger Therese och tittar på Ester som ömsom vilar på maten, ömsom ont-i-magen-gråter hos pappa.
Trots den stora plats Ester fått i sina föräldrars liv, "förstår" Therese och Richard fortfarande inte att de faktiskt är föräldrar-på-riktigt.
- Men det blir mer och mer verkligt, säger Richard, och berättar att han var så rörd och nervös när Ester föddes att han nästan inte kunde tro att hon-var-på-riktigt.
De första känslorna som kom över Richard var lättnad, förundran och oro.
- Allt gick så fort, hon föddes tre timmar och tre kvart efter att vi kom till förlossningen, och var så liten. Hur skulle jag klara ansvaret?
Väl hemma frågade Richard sig fram.
- Fast det hade du inte behövt göra. Det var bara för att du inte tror på dig själv, för du kan visst, säger Therese.
Therese, som blev klar med sin undersköterskeutbildning i höstas, är mammaledig och den som tillbringar mest tid med Ester.
- Fast vi delar så lika som möjligt på allt kring Ester. Det skulle kännas orättvist om Therese fick ta hela bördan, säger Richard, som är lastbilschaufför med lediga måndagar och så gott som alla helger.
Balkongdörren står på glänt, på köksbordet står en vas med gula påsktulpaner, och på balkongen lapar familjens två katter i sig av vårens och innergårdens sol.
Ester har somnat, ovetandes om sin duktiga viktökning från 3, 754 kilo till fyra. Sitt temperament "hittar hon inte tutten på en gång blir hon arg". Lågkonjunkturen "på jobbet är vi inte oroliga, vi kör mer nu än före krisen". Och de många erbjudandena om barnvakt från mormor och morfar, och farmor och farfar.
Det råder frid.

Annons