Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Designers revolt utreds av polisen

/
  • Bilden är en skärmdump från Designers revolts hemsida. Här syns en kopia av en stol som designats av Arne Jacobsen.

Polisen har slagit till mot möbelföretaget Designers Revolts lager i Älvkarleö bruk. Via internet säljer företaget kopior av kända designprodukter. Designers revolt misstänks för upphovsrättsintrång.

Annons

Det var möbelföretaget Designers Revolts lager som polisen i tisdags slog till mot i Älvkarleö bruk. Flera personer greps och det har gjorts husrannsakan på andra platser i landet. 2,2 miljoner kronor har säkrats från företaget.

– Bolaget är skrivet på Isle of Man men man har försäljning i Sverige bland annat. Det som hände var att vi tömde lagret och har där hittat mycket stora mängder av de här produkterna, säger Fredrik Ingblad, kammaråklagare.

Designers revolt grundades av IT-entreprenören Lennart Nyberg, som växte upp i Skutskär. Via internet säljer företaget kopior av kända designmöbler till ett betydligt lägre pris än vad de äkta möblerna kostar.
Företaget har sålt kopior av möbler som bland andra Arne Jacobsen, Louis Poulsen, Hans J Wegner, Le Corbusier och Svenskt Tenn designat.
– Brotten är upphovsrättsintrång och varumärkesintrång. De har sålt designprodukter och använt sig av varumärkena. Produkterna är skyddade av varumärkesskyddet. Anmälan är gjord av företrädare för alla de här rättighetsinnehavarna, säger Fredrik Ingblad.

Företagets verksamhet är kontroversiell och Designers revolt har kritiserats från flera håll. Bolaget har dock haft lagen på sin sida. I Sverige är möbler varumärkesskyddade i 70 år efter upphovsmakarens död. I Storbritannien, där företaget är registrerat, gäller skyddet bara i 25 år. Under förutsättningen att möblerna säljs och skeppas från Storbritannien är det fritt fram att sälja kopierade designmöbler i hela EU.

Kammaråklagare Fredrik Ingblad tänker på ett annat sätt.
– Min bedömning är att om verksamheten pågår i Sverige och försäljningen också är riktad mot Sverige på olika sätt, samt om de har lager här, då är det svenska upphovsrättsregler som gäller, säger han.
Arbetarbladet har inte lyckats nå företrädare för Designers revolt. Företaget nekar till brott.

Annons