Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är alltid kvinnodag

Om en månad är det den internationella kvinnodagen. Det brukar ifrågasättas vad en dag gör för skillnad. Var lugna! 8 mars är en viktig manifestation men vi jämställdhetskämpar är igång året runt.

För att exemplifiera att vi ständigt lever med jämställdhetsfrågorna skriver vi vår 8-mars-debattartikel i februari i stället.

Bakgrunden är lika enkel som sorglig. Förändringen mot ett jämställt Sverige går långsamt. Mycket har gjorts och vi är långt mer jämställda nu än tidigare, men mycket återstår att göra.

Arbetslivet är en brännande fråga, där kvinnor i snitt tjänar nästan tre miljoner mindre än en man under en livstid. Rätten till heltidsarbete för den som önskar finns fortfarande inte överallt ens i offentlig sektor. Många som drabbas är kvinnor i vårdande yrken. Vi är glada över att Gävle kommun sedan länge har ett heltidsbeslut, tack vare bland andra Socialdemokraterna.

Det tyngsta ansvaret när det gäller att vårda barnen och projektleda familjen vilar på kvinnor. Vi kan enkelt se det i statistiken och vi märker det i samtalen med andra kvinnor. Eftersom kvinnorna drar lasset hemma drar sig arbetsgivare för att satsa på kvinnor i den ålder då många väljer att bli föräldrar. En ond cirkel.

Kvinnors hälsa och sjukdomar har varit mindre uppmärksammade inom hälso- och sjukvården och inom forskningen. Män får oftare bättre vård än kvinnor. Kvinnor är också mer sjukskrivna än män. Kvinnor har i snitt 12,33 sjukpenningdagar på ett år (siffror januari -15), mot 6,73 för männen, enligt Försäkringskassan.

Vi vill också tydligt markera emot den så kallade hederskulturen, där kvinnor och män, snarare ses som redskap i att höja familjens status snarare än att de själva får välja sina liv. Det kan vi inte acceptera. Varje människa ska vara fri att välja sitt eget liv.  Socialdemokraterna har tidigare drivit frågan om hedersrelaterade brott om straffskärpningsgrund och vi vill snart se ett konkret förslag.

Det spelar stor roll vilka som leder politiken, och är glada över den senaste tidens politiska nyheter som leder till ökad jämställdhet. Ett resultat av feministisk politik från S/MP-regeringen.

– Den så kallade stupstocken i sjukförsäkringen har försvunnit, och den som är sjuk tillåts nu att vara sjuk. Bra för både drabbade män och kvinnor.

– Kvinnosjukdomen endometrios som orsakar stort lidande för var tionde fertil kvinna ska äntligen få nationella riktlinjer för vården.

– Det nya glasögonbidraget till barn i skolålder som vi vet underlättar ekonomiskt för alla ensamstående föräldrar, som till störst del är kvinnor.

– Den redan införda så kallade ”pappamånaden” i föräldraförsäkringen och den aviserade översynen av hela föräldraförsäkringen för att säkerställa att den ska främja jämställdhet och vara anpassad till dagens och framtidens arbetsliv och familjeliv.

Carina Blank

ordförande, S-kvinnor i Gävle

Elin Lundgren (S)

ordförande, Socialdemokraterna i Gävle

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel