Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är bra nu, men bättre?

En vecka mellan tid och rum, framtid och den ljuvliga dåtid.

En eftermiddag om papperstidningens framtid (osäker) en kväll i Konserthuset (uppknäppta symfoniker och en ensemble med världen som spelplats) och så ett möte om läget i länet (dystert i dag men det finns en möjlig lysande framtid).

Ett antal s-redaktörer och direktörer hade samlats i Stockholm för ett möte om det nya informationssamhället, och den form av nyhetsförmedling som bärs ut varje morgon, läggs i brevlådan och, lite senare, slängs i tidningskorgen och transporteras till återvinningen.

Under tiden, i samma tid, klickar en hel värld sig fram till allt värt att veta. Den gränslösa informationen ligger ett knapptryck bort, för den som kan orientera sig på det digitala nyhetsfältet.

I dag, när tidningen faller ner i brevlådan är vi sist med det senaste; varenda nyhet (i stort sett) har gått att läsa på nätet, i går. Det komplicerar livet för oss tidningsarbetare.

Om allt redan är bekant vad skall vi då fylla tidningen med? Familjenyheter? Korsord? Enkäter? Väldigt läsvärda politiska analyser?

Svåra frågor. Några svar har ännu inte redovisats. Men vi kämpar på och hoppas på det bästa, ännu behövs vi.

Men se på det här: Du som abonnerar är 59 år, har haft tidningen i årtionden och fortsätter tills du döden skiljer oss åt. Det oundvikliga får gärna skjutas på framtiden, knappt någon under 30 har egen morgontidning. Perspektiven, när tidsaxlarna korsas, kan därför ses som komplicerade.

Och så över till länet. Har det någon framtid? Finns det några jobb åt våra barn och hur skall vi 1) få fler att flytta hit 2) få fler att inte flytta bort 3) få fler att upptäcka länets gränslösa möjligheter?

Några siffror: Av de 400 som lämnar regionen varje år är två av tre kvinnor. Siffrorna kan överföras till Högskolan; två av tre som läser där är kvinnor. 55 procent av de studerande kommer från regionen och av dessa 55 stannar 45 procent kvar i länet. En av fyra, ungefär. Är det bra eller dåligt? Om vi skall få fler att bli kvar här, hur gör vi då?

Efter en lång diskussion, om det mesta, påpekade en industriledare: Glöm inte kulturen! Den ökar livskvaliteten! Kulturåret är det bästa som hänt, om vi har tur.

Alla nickade instämmande.

Så nu skapar vi dynamik, lägger ner Jante, skriver in öppenhet, tolerans och mångkultur (där blir vi ledande i landet) som bärande element, och antecknar nästa möte i almanackan.

Så Strömvallen, igen. En kompromiss under utarbetande, den leder till ingenting. Inglasning? Loger? Restauranger? Pressplatser? Snälla nån.

Riv, spara murbruket och bygg nytt.

Bevarandeförespråkarna allt mer bisarra. Välmenande flathet, önskan om att inte stöta sig med någon, göra alla till lags. Hur skall det gå till?

Men helst skall hela rasket flyttas upp till Sätra ity att nostalgikerna då kan samlas bakom pelarna, Gunder Hägg till åminne. Den nya tiden? Det var bättre förr.

Men vem skall betala det nya, på Sätra? (150 miljoner, sådär). Inte vi, dom. Vilka dom? Dom där. Lysande, så gör vi.

Så hör jag; nytt möte nästa vecka. De som ännu inte gett upp tar nya tag.

På marginalen. Vad betyder det att landshövdingen, polismästaren, högskolerektorn, landstingsrådet, det ledande kommunalrådet alla är kvinnor?

Alternativa svar kan formuleras: Att den offentliga sektorns tyngd är nerspelad. Att jämställdheten har tagit ett stort, symboliskt steg framåt? Att det bara är tillfälligheter?

Mona Sahlin. Är hon en stor ledare, eller mindre? Tycker äldre män illa om henne? Dribblar hon bort den förenade vänsterns segerval? Har den samlade högern övertaget nu?

Alliansens alla följsamma ledarsidor anar en ljusnande framtid. Väljarna har äntligen insett hur orättvisor är rättvisa, att sjuka nu kan ta sin säng och gå, kanske till ett riktigt jobb, att a-kassan tvingar fram nya jobb och att pensionärerna lever fint.

En diskret opinionsundersökning i gårdagens DN; Mona 42,3 procent. Reinfeldt 25,2. De rödgröna 54,1, alla mörkblå 40,8. ”Väljarraset” har stoppats, noterar DN.

Sedan hör jag Schlingman från moderaternas framtidskonvent; han låter som någon från dåtiden. Allt är bra, och det mesta skall bli bättre. Vår uppgift är mäktig; landet skall förborgerligas och avsossefieras. Det tar tid.