Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags att riva avtalet med Brynäs IF

Annons

Läs Arbetarbladets granskning:

Skattepengar till barnen äts upp av Brynäslöner

Brynässpelare populära i Sätra

Det skulle bli så bra. Brynäs skulle samarbeta med Unicef under parollen "En bra start", vilket Gävle kommun gav klubben 5 miljoner per år, i fem år för att göra.

Nu har ett år gått, och därför ansåg också Arbetarbladet att det var dags att granska denna satsning. Det är vettigt. Inte minst givet det faktum att Region Gävleborg kan tänka sig att hälla ännu mer pengar i Brynäs fickor.

Det som skulle bli en satsning på barn och unga, vilket Brynäs IF skulle använda 2,5 miljoner till, har blivit något annat. 80 procent av pengarna, har försvunnit in i Brynäs IFs verksamhet och använts till bland annat matchtröjor och löner. Pengarna har alltså inte gått till det pengarna var avsedda för; aktiviteter, för att ge barn en bra start i livet.

Att 80 procent av pengarna, används till helt andra saker än vad de var avsedda för, borde utgöra ett sådant avtalsbrott att kommunen nu vill dra sig ur projektet. Av avtalets paragraf sex, punkten ett, framgår också att avtalet kan hävas om "någon av parterna väsentligen åsidosätter sina åtaganden".

I avtalet mellan Gävle kommun och Brynäs IF, har kommunen inte ställt några krav på verksamheten rörande "En bra start". Ett obegripligt faktum, givet att kommunen satsar så mycket pengar på en enda idrottsklubb, i en stad där andra organisationer redan har etablerad verksamhet på området.

Till Arbetarbladet säger Jörgen Edsvik att det varit ett uppstartsår och att Brynäs arbetat med att sätta formerna. Låt oss upprepa det igen; 80 procent av pengarna har inte gått till det ändamål de var avsedda för; aktiviteter för barn och unga. Därför är det inte heller så konstigt att Brynäs IF i dag bara har aktiviteter på fem skolor, två timmar i veckan. Trots att klubben utlovade aktivitet på 30 skolor. Exakt hur många timmar arbete från Brynäs sida som de kommunala skattemedlen resulterat i så här långt, vet vi dessutom inte.

Så kan också kommunal verksamhet skötas.

Brynäs IF har alltså blåst Gävles barn på verksamhet. Det är vad som de facto är fallet, när 80 procent av pengarna som skulle gå till verksamhet för Gävles barn och unga, inte har gjort det.

Kommunens reaktion? Det viktiga är inte kronor och ören.

Jo, Jörgen Edsvik, kronor och ören är viktiga. Inte minst när det är andra människors pengar man spenderar. Skattepengar är andras hårda arbete. Det betyder också att de skall användas med stor försiktighet. En ståndpunkt vi får förmoda att Edsvik tyvärr inte delar, givet hur lättvindigt uppgifterna Arbetarbladet tagit fram avfärdas av honom.

Det hela kan inte beskrivas som annat än en stor skandal.

En skandal Jörgen Edsvik och Gävle kommun tycker att du och jag skall betala 25 miljoner kronor under fem år för. Att det är dags att riva avtalet med Brynäs IF, är så självklart att det inte en borde behöva skrivas.

Annons