Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är dags att ropa varg

Man ska inte ropa varg i onödan går ordspråket.

Men när vargen kommer allt närmre bebyggelsen och rädslan från byborna leder till i att skolor som Åbyggeby skola i Ockelbo, inte längre kan ha lektioner om utomhuspedagogik ute i naturen – då tycker vi att det är dags att ropa varg.

 

Människors rädsla för varg i egna hemtrakter ska inte bli så stor att man måste kompromissa med barns utbildning. I mellersta Sverige har vi ett av världens högsta rovdjurstryck och för många som bor där försvåras både liv och arbete. Moderaterna driver därför en stark linje om ansvarsfull rovdjurspolitik som innebär skyddsjakt på varg i Sverige. Det är viktigt för oss att få ihop en fungerande förvaltning av rovdjuren där hänsyn tas både till naturen, djuren och människorna. Får man jaga vargarna, eller få snabbt beslut om skyddsjakt, kan man också påverka sin vardag.

 

Inte bara skolor påverkas utan även många lantbrukare har problem med vargattacker på sina tamdjur. Det har blivit så omfattande att flera bestämt sig för att sluta med djur helt och hållet efter upprepade vargattacker. Människor måste få rätt att skydda sina tamdjur, och det får inte gå så långt att mammor inte längre vågar släppa ut sina barn på gården.

 

För Moderaterna är det viktigt med en livskraftig rovdjurspopulation i Sverige, som bidrar till diversitet i naturen och skapar mervärden i form av jakt, viltvård och turism. Men utbildning och andra verksamheter får inte begränsas av rovdjuren. För att varg och människa ska kunna leva jämte varandra behöver vi en balanserad rovdjurspolitik och vi ser att det finns ett behov av skyddsjakt för en tryggare landsbygd.

 

Ulf Berg (M)

riksdagsledamot och talesperson för landsbygdsfrågor

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot