Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är dags att vända på andra stenar"

/
  • Catarina Deremar
  • TRYGGHET. Catarina Deremar laddar batterierna i sin barndoms Ullfors bruk. Med avstamp i hembygdens mylla siktar hon på att ta över i Tierps kommun. ”Jag har ett mål och det är att bli kommunalråd”, säger hon.

Oppositionen har samlat sig för att bryta Socialdemokraternas mångåriga styre.

Annons

Deras vapen är ökad valfrihet för medborgarna.

Centerpartiets Catarina Deremar är redo att bli Tierps kommuns nya röst.

Vilken är den viktigaste lokala frågan just nu?

– Företagarfrågorna. Vi har ovanligt många små- och fåmansföretag här.

Tierps kommun förlorade 500 jobb under krisen. Vad vill ni göra för de arbetslösa?

– Det grundläggande är att få hit fler företag så att fler får jobb. Då måste vi öppna upp välfärdssektorn.

– Vi har infört Lov (lagen om valfrihet) inom hemtjänsten i Tierps kommun. Men bara så att det går att starta företag som sköter servicetjänster, vi vill att det även ska gälla omvårdnadstjänster.

– Dessutom vill vi ha en näringslivssekreterare för att få ett långsiktigt arbete med företagarfrågor.

Är det någon skola som kan bli aktuell att lägga ned de närmaste fyra åren? Exempelvis Mehede skola som tappar elever om något år.

– Nej. Man kan inte stirra sig blind på elevantal utan måste titta på vad det innebär att lägga ned en skola. Varför ska elever skjutsas till kommunens centrala delar, det kan lika gärna var tvärtom.

Allt färre vill plugga vid Högbergsskolan. Hur ska ni få fler att söka sig dit?

– Vi vill göra det till en kommunal friskola, vilket innebär att kommunen inte släpper skolan men att det drivs som ett företag och att det är upp till rektor, lärare och föräldrar att utveckla den.

De sociala utgifterna kostar kommunen mycket pengar, särskilt omhändertagandet av barn. Vad vill ni göra för att barn inte ska hamna i den situationen?

– Något måste göras, men jag tror inte det nödvändigtvis är mer pengar som behövs. Tidiga insatser är viktigt, något vi har jobbat intensivt med.

Ni var emot att koncentrera demensvården till Wesslandia. Vad inom äldreomsorgen är det första som ni vill ta tag i efter valet?

– Valfriheten, att införa Lov fullt ut. Jag tror även att kompetens inom demensvården kommer att behövas på fler orter. Jag tror inte på att man ska flytta folk efter sjukdomstillstånd.

I vintras var det stundtals kaos. Vad vill ni göra för tåg- och busspendlarna?

– Vi vill bygga ett resecentrum. Vill vi öka befolkningen är pendeln en viktig del. Man måste känna att man vill vara pendlare.

Flera företagare tycker inte att Tierps kommun syns tillräckligt. Vad tänker ni göra för att fler resande längs E 4 ska stanna här?

– Jag är jättebesviken för att man inte har tagit det här på större allvar. Det är inte kommunens sak att ordna något vid E 4, men vi ska underlätta för entreprenörer som vill.

Vilken är den viktigaste miljöfrågan i kommunen?

– Energieffektivisering. På kort sikt allt från att täta fönster till att släcka lampor. Jag tycker att vi ska avsätta pengar för insatser på det här området.

Är inte alliansen egentligen ganska överens med Socialdemokraterna? Vad blir skillnaden om ni får makten?

– Det har varit samma styre här sedan 1974. Ett maktskifte behövs för att vända på andra stenar.

Mer läsning

Annons