Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är det största sveket någonsin

Har några politiska partier i modern tid svikit så många vallöften på så kort tid som V, MP och S har gjort efter valet för några veckor sedan?

Har några politiska partier i modern tid svikit så många vallöften på så kort tid som V, MP och S har gjort efter valet för några veckor sedan?  Det måste vara förvirrande för de lokala s politikerna och s väljarna att hänga med i svängarna men det allvarliga är inte det, utan hur den mörkröda politiken kommer att skada Sverige och Gävleborg.

 

Under valrörelsen så påstod s att sänkningen av momsen på mat på restauranger var bland det mest skadliga som alliansregeringen hade gjort. Intäkterna från den höjning av momsen på mat som s och v gick till val på skulle räcka till allt, men nu visar det sig att man inte alls tänker höja momsen på mat utan istället behålla sänkningen. I sak är det klokt eftersom restaurangnäringen skapar många jobb åt unga och utrikesfödda. Samma sak är det med RUT avdraget. Det skapar jobb åt många, och bidrar till att underlätta livspusslet för många familjer, helt i enlighet med alliansens förda politik men vad säger nu s politikerna som påstod att allt elände i världen kom från alliansens politik? Hur tänker man kompensera den uteblivna intäkten eftersom man uppenbarligen tänker gå vidare med bidragspolitiken?

 

Det mest allvarliga sveket som socialdemokraterna har gjort fram till idag är dock att man avser att låta miljöpartiet styra energipolitiken och en kärnkraftsavveckling i den kommande regeringen. Det är ett besked som är rakt emot det som socialdemokraterna gav i valrörelsen. I Gävleborg är det över 20 000 personer som arbetar i industrin och att låta elpriserna nu stiga i höjden kraftigt är en allvarlig konkurrensnackdel för vår viktiga basindustri, och därmed jobben i Gävleborg och Sverige. Kraftigt höjda elpriser kommer inte bara att påverka industrin negativt utan även hushållen som kommer att få se sin köpkraft minskad när elräkningen kommer att ta en större del av hushållsbudgeten. Även våra skidanläggningar i länet är stora energianvändare så med stigande elpriser så kommer liftkortspriset att stiga, och därmed blir det sämre med turister till Sverige och Gävleborg. Färre jobb blir då följden även där.

 

Vad säger de socialdemokratiska riksdagsledamöterna som har lovat sina väljare att man inte skulle riskera jobben i industrin genom en snabbavveckling av kärnkraften som nu MP avser att genomföra?

IF Metall rasade i SVT Aktuellt och menade att jobben hotas med chockhöjda elpriser men frågan till dem blir då snarare – varför uppmanade ni era medlemmar att rösta på S, när ni i förväg måste ha vetat om att mp skulle få veto på den förda energipolitiken? Samma fråga borde ställas till LO. Var det så viktigt för er med höjda bidrag till dem som inte arbetar för att ni skulle offra jobben för dem som arbetar?

 

Våra lokala medier kommer nu att ha en högtidsstund när de kan klippa och klistra ihop vad s v och mp politiker har sagt före valet och jämföra det med den politik som den mörkröda regeringen kommer att presentera men det är en stor risk att förtroendet för de politiska partierna kommer att minska när Löfven (S) gör helt om i många frågor. Det är ett allvarligt demokratibekymmer och riskerar att göra många väljare besvikna men det mest allvarliga är alltså att den politiken kommer att skada arbetslinjen och göra att vi får en stigande arbetslöshet och en sämre ekonomisk tillväxt. Helt i enlighet med den politik som MP har gått till val på.

 

Lars Beckman (M)

 

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel