Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är en dödsfälla”

Laxar och öringar dör vid Vattenfalls kraftverk i Älvkarleby. De blir instängda i gropar när Vatten­fall släpper på och stänger av vattnet.
Nu har upprörda ­fiskare startat en namninsamling för att rädda fiskarna.

Den regniga sommaren har gjort att vattenflödena är höga i Älvkarleby. I förra veckan fick Vattenfall släppa vatten förbi kraftverket för att undvika en översvämning. När de släpper på vattnet följer fisken med upp mot mellanfallet.

De orkar dock inte hela vägen utan blir stående i gropar som finns i området. När Vattenfall sedan stänger luckorna fastnar fiskarna.

– Det är en dödsfälla. De blir stressade och dör av syrebrist. Vi vill att Vattenfall ska lösa det här, säger Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske.

Senast fisken fastnade på det här sättet var 2009. Då genomförde Älvkarleby sportfiske en räddningsaktion där de med hjälp av nät flyttade cirka 1 000 fiskar tillbaka till friheten.

– Redan då sa Vattenfall att de skulle lösa det här men ingenting har hänt ännu, säger Janne Olsson.

Sportfiskaren Tony Berggren från Valbo driver bloggen Gävle öring. Där har han startat en namninsamling för att rädda fiskarna. I dagsläget är det 75 personer som skrivit under namninsamlingen som ska lämnas till Vattenfall i slutet på augusti.

– Det måste bli ett slut på det här. Det här är ingen nyhet för Vattenfall. De måste hitta en bra permanent lösning så att fisken kan ta sig ut, säger han.

Enligt Nils Martinsson på Vattenfall har företaget redan beslutat att de ska gräva kanaler som går från groparna ut till Kungsådran så att fiskarna kan ta sig ut. När det blir av kan han dock inte svara på.

– Antingen blir det den här sommaren eller nästa. Det har fungerat bra i Stornorrfors i Umeälven där de hade liknande problem så jag hoppas att det ska bli bra, säger han.