Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är en klassfråga att ungdomarna dör"

– Drogdöden är ett stort misslyckande för kommunerna och för politikerna. Det är i grunden en allvarlig klassfråga att de här ungdomarna dör, säger forskaren Torkel Richert.

Annons

Torkel Richert är lektor på Institutionen för socialt arbete på Malmö högskola och forskar bland annat om unga droganvändare i Sverige i dag. För inte allt för länge sedan var Sverige ett land som kunde stoltsera med att man hade förhållandevis få människor som använde droger. I dag är situationen helt annorlunda. Statistik från den här sommaren visar att vi ligger tvåa i Europa efter Estland gällande hur mycket drogrelaterad dödlighet ökar. I vårt län är siffrorna hisnande i jämförelse med riket med en 75-procentig ökning i förhållande till landet som ligger på 30 procent.

– Läget i Sverige har förändrats de senaste tio åren, och särskilt de senaste tre, fyra åren då narkotikadödsfallen ökat kraftigt. En förklaring kan vara att unga i dag blandar olika preparat i allt större utsträckning och opioider som till exempel receptbelagd Subutex finns tillgängligt på gatan.

Att drogerna är tyngre och ofta okända för dem som använder är det som kan leda till döden, menar Torkel Richert. Det handlar också om bristande kunskap hos dem som håller på.

– Många tror att det är mindre farligt att ta tabletter än att ta heroin, men det kan vara lika farligt att mixa mediciner med alkohol. Kroppen kan också vara påverkad av tabletter många timmar efter att ruseffekten har gått ur, något som kan leda till att man får ofrivillig överdos när man då tar något ytterligare.

Det är vanligt att makthavare förnekar att drogproblemet finns, enligt Torkel Richert.

– I Sverige har det ansetts kontroversiellt att gå ut med information inom skola, socialtjänst och sjukvård om hur droger fungerar och om hur man kan använda droger säkrare, eftersom vi haft inställningen att droger inte ska få finnas. Men det har visat sig effektivt i andra länder att man spridit kunskap till unga droganvändare om hur de nya drogerna verkar i kroppen och om hur man kan agera om en kompis får en överdos till exempel.

Inte bara nationellt utan också på lokal nivå har man ett ansvar över dödstalen. Torkel Richert menar att det allra sämsta sättet att bemöta problemet är att slå det ifrån sig.

– Det ökande antalet narkotikadödsfall är ett stort misslyckande för kommunerna och för politikerna, säger han.

Förutom att droger har blivit mer lättillgängliga, att hjälpinsatser saknas och att många droganvändare tar större risker så är det ökande utanförskapet och den psykiska ohälsan bidragande orsaker till att allt fler dör.

– Unga människor i utanförskap prioriteras inte av samhället. Om vi plötsligt hade sett en 75-procentig ökning av döda i trafiken till exempel, hade vi förmodligen inte behövt mötas av resonemanget att det här bara handlar om en särskilt definierad grupp. Att förbättra livsvillkoren och minska riskerna för den här gruppen är tyvärr väldigt provokativt i Sverige. Det är fruktansvärt cyniskt, men varför de här ungdomarna dör är i grunden en allvarlig klassfråga, säger Torkel Richert.

Artikeln är först publicerad på helahälsingland.se.