Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är fegt att bara skylla på henne”

Tuula Lavikkalas familj är arg och besviken på Gävle kommun.

De tycker att det är hög tid att den politiska ledningen tar på sig en del av ansvaret för att förskingringsskandalen vid Borgarskolan kunde ske.

– Det är fegt att bara skylla det på henne, säger Janne Johansson, Tuulas särbo sedan flera år.

Måndagen 12 november förra året förändrades Janne Johanssons liv fullständigt.

Det var dagen då han förstod att hans livskamrat sedan fem år tillbaka var misstänkt för att ha förskingrat pengar från den skola där de båda jobbade.

Det var också dagen då han förstod att hon inte längre var i livet.

– När jag kom till jobbet på morgonen fick jag flera gånger frågan var Tuula är. Så jag åkte hem till henne och letade. Där såg jag att bostaden var lämnad i all hast. Dörren var olåst, väskan var kvar och frukosten framme. När de sedan berättade om misstankarna mot henne förstod jag att klockan var slagen, berättar han.

Arbetarbladet träffar honom på onsdagseftermiddagen, direkt efter jobbet. Janne är ekonomilärare vid Borgarskolan och Komvux. Det är en hektisk tid i början på terminen.

– Jag är glad att jag har mycket jobb. Både elever, arbetskamrater och ledningen för skolan är en enorm stöttning. Men naturligtvis har jag mått skit, säger han.

Att bara släppa allt som hänt de senaste tio månaderna är inget vare sig han eller Tuulas döttrar tänker göra.

De tycker att ledningen för Gävle kommun har målat ut deras livskamrat och mamma som ensam syndabock för en under flera år dåligt skött förvaltning, där ingen gjort något åt bristerna.

– Vi gör inte det här för att bearbeta vår sorg. Det är inte heller så att vi försöker bortse från Tuulas skuld i det hela, den är vi väl medvetna om. Men vi vill att kommunen ska ta på sig sin del av ansvaret. De är delaktiga i att det här kunde hända.

– De har bara konstaterat att förskingringen har hänt. Vi frågor oss hur det har gått till. Det har vi inte fått svar på.

Bristerna vid förvaltningen och Borgarskolans ekonomiska bekymmer var välkända, men inte vad de berodde på.

– Tuula sade själv till mig att hennes befogenheter var unika i kommunen. I och med det låg kakburken öppen för henne. Det är obegripligt att det bara fått fortgå i så många år, säger Janne.

Han tycker att den politiska ledningen för kommunen och utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden smiter från sitt ansvar, att de är ytterst ansvariga.

– Jag tycker att de borde ha ställt sina platser till förfogande, för bättre lämpade personer. Det är som firmorna i tv-programmet Fuskbyggarna. Om du råkat ut för dem, inte vill du väl att de sedan ska vara kvar hemma hos dig för att ställa allt till rätta?

Janne tror att kommunen inte vill ta på sig något ansvar för att mångmiljonförskingringen kunnat ske av rädsla för att inte få de 10 miljoner kronor i försäkringspengar som de förväntar sig.

Familjen vill också att kommunen ska redogöra för varför de inte gjorde en polisanmälan när de misstänkte en förskingring. Han tror att Tuula varit i livet nu om polisen larmats i ett tidigare skede.

– Jag vet inte hur vår relation hade varit i dag, men hennes barnbarn hade i alla fall haft kvar sin mormor, säger Janne, som överväger att polisanmäla Gävle kommun.

Själv har han fått leva med att se sin livskamrat på åtskilliga löpsedlar och han har sett sig själv bli misstänkliggjord på internetforum som Flashback.

– Jag har läst alla tusentals inlägg där, det tror jag att alla hade gjort om det handlade om deras familjer.

Själv anade han aldrig att Tuula var spelmissbrukare och han såg heller aldrig skymten av några oförklarliga pengar.

– Vi bodde inte tillsammans och hon hade 3-4 kvällar i veckan då hon var ensam. Jag antar att det var då som hon spelade, säger han.

27 juni i år hittade skogsarbetare Tuula Lavikkala död, mer än sju månader efter att hon anmälts försvunnen. Då hade Janne själv ägnat åtskilliga timmar att leta efter sin livskamrat.

– Jag är inte förvånad över att det var vid Älgsjön som hon valde att ta sitt liv. Vi brukade ofta ha picknick där. Det är mysigt och nära stan, säger han.