Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är helt absurt”

Elvaårige Williams avstängning från Järbo IF har skapat debatt i fotbollsgästrikland.

– Så här får det bara inte gå till. Det här tycker jag är psykisk barnmisshandel, säger förre allsvenske spelaren och ungdomsledaren Anders ”Dojan” Nilsson.

Annons

Anders ”Dojan” Nilsson har varit ungdomsledare och själv spelat fotboll på högsta nivå i elitklubbar som Gefle IF och Halmstad, men han har aldrig hört talas om en att en elvaåring stängts av från sitt lag i ett år.

– Det är helt absurt. Vem delar ut ett sånt straff till en elvaåring som vill spela fotboll? Herregud, säger ”Dojan” upprört.

– Idrotten ska hjälpa barn från att hamna i utanförskap och nu har ju Järbo gjort precis tvärtom och tvingat grabben till ett utanförskap. Man ska kunna vara hur bråkig som helst, utan att bli avstängd, det gäller bara att ha bra ledare, säger han bestämt.

Dan Andersson är ungdomsansvarig inom Gefle IF fotboll. Även han tycker att straffet är orimligt.

– Jag tog hemskt illa vid när jag läste om William i tidningen i morse, jag tycker synd om pojken, säger han och fortsätter,

– Det finns ju alltid stökiga ungdomar, men i stället för att stänga av dem borde man sätta sig ner med spelarna, låta dem bestämma reglerna. När man är elva år gammal måste sådana här situationer gå att lösa utan att stänga av någon från fotbollen i ett helt år, säger han.

Så här säger Peter Svensson, ordförande i Sandvikens IF:s fotbollssektion, om Järbos beslut:

– Barn med bokstavskombinationer finns ju i alla föreningar och att ha damp eller adhd är inte en anledning till att inte få vara med och träna. Det är viktigt att ha en god diskussion med föräldrarna och att man har utbildade ledare som kan hantera konflikter och vara pedagogiska, säger han och tillägger att Sandvikens IF aldrig stängt av en ungdomsspelare.

Annons