Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är helt enkelt arenan det är fel på

Annons

I Sandviken byggde man för en tid sen en jättestor arena. Man fick den som present, som det heter, eftersom själva bygget bekostades av Göranssonska stiftelserna.

Så där står den nu och tronar, med maffiga, metertjocka limträbalkar i det välvda taket, och kostar Sandvikens kommun en hel del. Häromdagen beslutade man att skjuta till ytterligare pengar till förlustbolaget som driver arenan, genom att köpa fler tjänster av dem (i ärlighetens namn fattar jag inte riktigt vad det är för tjänster som det handlar om, men tjänster kallas det). Det innebär hursomhelst att Sandvikens kommun i år pytsar in 18,5 miljoner kronor till Göransson Arena.

Så. Där har vi en väldig arena och en väldig massa pengar som det kostar att driva den.

Det är säkert väldigt trevligt och roligt att både spela och titta på bandy i den här arenan (jag själv har varken gjort det ena eller det andra, ska erkännas). Skönt att slippa frysa och roligt att sno World Cup från Ljusdal och så vidare och så vidare.

Men nu ska det ju inte bara spelas bandy i den där arenan är det tänkt. Möjligheterna var i princip oändliga, förstod man i snacket i samband med bygget, vad går inte att göra i en jättelik bandyhall, liksom? Man kan såväl lana (alltså spela dataspel väldigt många samtidigt väldigt många timmar i sträck) som hysa in en Melodifestival.

Och nu i veckan presenterades ännu en ny grej. Folkpark. Inne i arenan.

Under en eftermiddag och kväll (5 februari) ska alltså arenan inrymma såväl barndisko, Mojje, och tivoli som schlagerbar, styrdans, Melodifestivalen på storbildsskärm och Nanne Grönwall och Jill Johnson på scenen. Och förstås tombola och chokladhjul.

Innovativt, det måste man medge.

Men frågan är hur det kommer att vara. Egentligen.

För, let’s face it, hur man än gör så är det fortfarande en stor arena som man spelar bandy i.

Och sånt brukar märkas.

Det var jättefestligt när Melodifestivalen gästade Sandviken i vintras. Men festligheten märktes ute på stan, inte i den långa ringlande kön som sträckte sig längs med hela arenan fram till sidodörren som blivit huvudentré eftersom SVT tagit hela den riktiga entrén och gjort den till backstageområde (och låtit arenan bygga upp helt fristående läktare inne på isen eftersom festivalen är anpassad efter hockeyarenor).

Det var förstås lite samma känsla när Mellon var i Gävle. Precis som det är när det är andra konserter i Läkerol arena.

Det märks liksom alltid att man är i en arena. Byggd för sport. Inte för musik.

Det blir ingen riktig stämning, kan man säga.

Det känns som att det är typ Globen som funkar åt båda hållen, som kan fixa såväl ett hockey-VM som en Metallicakonsert med lika mycket pondus. Men annars. Nej. Det blir inte bra.

I samma Sandviken ska man bygga ett kulturcentrum nu, är det tänkt, även om oppositionen protesterar. Där blir det stämning, det kan jag faktiskt lova.

Precis som jag är övertygad om att det blir en alldeles ypperlig stämning på Kungen (i Sandviken det med) i kväll, med Eargasm-festivalen (som du kan läsa mer om här intill).

Det är helt enkelt arenan det är fel på.

Och så är den jäkligt dyr dessutom.

Mer läsning

Annons