Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är inget kriminellt med företag utan kollektivavatal

Jag tycker att fackets agerande är beklämmande när man försöker svartmåla företag utan kollektivavtal, skriver Thomas Wanke med anledning av skriverierna kring statsministerns besök förra veckan.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt var nyligen i Gävle och besökte årets Gasell-företag i Gävleborg. För att bli utnämnd till Gasellföretag måste företaget uppvisa kraftig tillväxt i både omsättning och anställda. Utmärkelsen delas ut av den ansedda tidningen Dagens Industri.

Företaget och dess medarbetare ska vara oerhört stolta och nöjda över utmärkelsen. Ett bevis på att de lyckats väl i den knivskarpa konkurrensen. Lyckats växa och skapa ett flertal nya jobb i Gävle. För Gävle och Gävleborg är det extra värdefullt då vi tyvärr har en rekordhög arbetslöshet i allmänhet, och för ungdomar i synnerhet.

Jag blir bestört när jag tar del av media- rapporteringen runt statsministerns besök på det aktuella framgångsrika företaget. Det verkar av frågorna från journalisterna och även kommentarer från delar av fackföreningsrörelsen att statsministern besökt ett företag som närmast betraktas som kriminellt. När det i själva verket är ett jobbskapande företag som skapar nya jobb för våra ungdomar.

Låt oss slå fast att det är fullkomligt lagligt i Sverige att bedriva företag utan kollektivavtal. Motsatsen till kollektiv är individ så det betyder alltså att företag utan kollektivavtal har individuella anställningsavtal och försäkringar. Många gånger är både lönen högre och försäkringslösningen bättre och mer flexibel för medarbetarna i företag utan kollektivavtal.

Jag tycker att fackets agerande är beklämmande när man försöker svartmåla företag utan kollektivavtal. Vi pratar ofta om hur vi ska minska arbetslösheten bland ungdomar i länet. När vi nu har företag i länet som faktiskt bidrar till samhällsbygget genom att skapa just jobb för ungdomar borde de hyllas. Hyllas även av facken, journalister och politiker.

Är det bättre för facket att ungdomarna är arbetslösa än att ha ett arbete att gå till? Är ungdomsarbetslösheten så hög just här på grund av att företagare väljer att driva sina företag i mer företagarvänliga regioner?

Nu drar vi igång arbetet med Eldklotet – länets företagargala – där vi ska hylla, uppmuntra och belöna framgångsrika företagare och övriga eldsjälar som skapar arbetstillfällen för oss som bor i länet. Alla borde inse deras värde och instämma i hyllningssången, även fackföreningsrörelsen.

Thomas Wanke

Företagarna Gävleborg