Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är jättebra om det blir hårdare regler”

Petra Rosengren unnade sig själv en behandling på skönhetssalong då och då när hon arbetade som sjuksköterska på ortopeden i Gävle.

Nu kommer kvinnor i alla åldrar, och några män, till Petras egen klinik för kemisk peeling, insprutning av fillers och bröstförstoringar.

– Men många av dem har inte varit här, egentligen. Officiellt går de till tandläkaren eller på massage, säger Petra.

Hon är övertygad om att det kommer att bli lika vanligt att ”göra” läpparna som att fixa håret.

Annons

Över gården på Berggrenska, en trappa upp, ligger Petra Rosengrens Vendelakliniken. De två rummen är spatiösa och har högt i tak, inredningen går i vitt, och i ett hörn står en behandlingsstol som bryter av den romantiska inramningen och bidrar med en känsla av klinisk medicin. På väggarna hänger Petras diplom från olika kurser, organiserade av branschen.

– Det finns inga utbildningar inom estetisk medicin. Den som är intresserad får själv betala för de kurser som tillverkare erbjuder, säger Petra.

Hon trappade långsamt ned från sin tjänst på ortopeden, tills hon 2010 vågade släppa taget och lita på att kliniken skulle dra folk.

– Jag såg mer och mer av den här världen när jag gick på behandlingar, samtidigt som jag ville göra något annat som sjuksköterska. Det fanns inget liknande i Gävle och här kunde jag använda min kompetens till något helt nytt.

Huden åldras med tiden. Rynkorna kommer obönhörligt. Förr eller senare hamnar vi framför spegeln med avgörandet i vår hand; duger jag, eller vill jag göra något åt det? Man står och drar lite i ögonlocken, slätar ut pannan. Tanken kittlar? Skulle jag? Om jag hade pengar?

Det skönhetsingrepp som växer allra mest är insprutning av fillers. Det är också den vanligaste behandlingen hos Petra. Geléer sprutas in under huden för att fylla ut rynkor och veck eller ge ansikte och läppar mer markerade drag.

De innehåller hyaluronsyra, ett kroppseget ämne som bryts ned av sig själv med tiden, och inte påverkar muskulaturen, som botox. En svensktillverkad filler, Restylane, var först på världsmarknaden 1996. Det har rapporterats enstaka biverkningar som infektioner och en viss typ av bölder, men Petra påpekar att det kan bero på att personer utan medicinsk utbildning gjort injiceringarna.

– De enda biverkningar jag själv har sett är rodnad, svullnad och blåmärken som lägger sig efter ett par dagar.

– En fördel med gelé är att man ser direkt vad man skapar, i stället för att lägga in implantat med de risker som operationer medför. Och man kan välja bara en liten detalj man inte trivs med, säger Petra.

– Det går att fylla ut större områden, som bröst, men då görs det av en läkare som kommer hit till mottagningen. I USA går man mycket längre, skulpterar nyckelben eller fyller i biceps, säger Petra med en röst som avslöjar en viss motvilja.

Hon vill över huvud taget inte förknippas med överdrivna ingrepp.

– Är det bara ett stelt ansikte kvar, med en mun som rör sig, så ser det inte bra ut. Även fillers ser hemska ut när det är överbehandlat. Det ska göras med måtta och se naturligt ut. Om någon kommer för ofta eller tappar omdömet om sig själv, och det är mest unga tjejer, försöker jag få dem att vänta lite tills nästa ingrepp. De är ju reklampelare för kliniken samtidigt och jag vill stå för det som jag tycker är vackert.

Åldersgränsen dras vid 18 år. Men även yngre tjejer ringer och frågar om injektioner.

– När jag säger att föräldrarna måste vara med, hör jag inte av dem igen.

Hur skulle du göra om du hade en egen dotter som ville förstora läpparna?

– Om hon absolut ville skulle jag göra det själv, men bara så att det såg naturligt ut.

Petra erbjuder botoxinjektioner också, men med kluvna känslor. Ämnet är kontroversiellt.

– Botoxen är ett läkemedel och det krävs djurförsök, för varje portion. Jag är egentligen emot det, men samtidigt vill jag erbjuda det kunderna frågar efter.

Enligt Petra Rosengren kommer ”alla” till hennes klinik, städerskor likväl som företagare, unga som gamla. Det sägs att det är vanligt, men det är sällan någon tillstår att de injicerat fillers. Ibland berättar kvinnorna inte ens för sina män att de varit på Vendelakliniken.

– Om de har en blånad första dagarna, säger de att ramlat när de varit ute med hunden eller sparkat boll med barnbarnen. Men 20-åringarna är helt öppna med vad de gör. De följer med varandra hit och berättar vad de gjort senast, läppar eller kindbenet.

Varför vill man spruta in gelé under huden?

– Det finns ett rådande skönhetsideal. Samhället fokuserar på det yttre, att se fräsch ut. Jag är helt övertygad om att det kommer att bli lika vanligt att gå och ”göra läpparna” som att gå till frissan. Ingen ifrågasätter varför vi färgar håret för flera tusen om året eller stryker tjockt med smink utanpå huden.

– Men många vill bara se lite piggare i vardagen. ”Jag är så trött på att folk säger att jag ser sur och missnöjd ut”, säger de. Sådana kommentarer tar dagligen ner deras humör.

– Det kom in en riktigt gammal dam som var jätterynkig. Hon hade alltid burit läppstift, men nu hade läpparna blivit så tunna så att läppstiftet flöt ut i hennes rynkor runt munnen. Hon ville bara markera läpparna så att läppstiftet skulle ligga på plats, resten struntade hon blankt i, berättar Petra.

Trenden med injektioner har tagit Socialstyrelsen på sängen. Nu utreds branschen för skönhetsbehandlingar.

– Det är jättebra om det blir hårdare regler. Det finns hårfrisörer och hudvårdsterapeuter som utför injektioner. Många tror att det krävs en utbildning, men det gör det inte. Be att få se en sjuksköterskelegitimation, säger Petra.

Även så kallade permanenta fillers figurerar på marknaden, ämnen som inte löses upp i vävnaden med tiden.

– En ung tjej hörde av sig och sa att hon fått tag i en permanent filler och undrade om jag kunde injicera det åt henne. Men sådant avråder jag bestämt ifrån. Skelett och ansikte förändras en aning hela tiden, med tiden kan det bli helt fel.

Är du yrkesskadad, granskar du människors ansikten?

– När jag får gott om tid, i kön på affären kanske jag tänker: ”Oj, vad mycket snällare den där damen skulle kunna se ut om jag kunde fylla rynkorna i pannan”. Men inte bland kompisar och grannar och folk jag känner. Då ser jag bara människorna. För mig är personen bakom fasaden ändå viktigast.

– Lyckan kommer inte med skönhet. Nyckeln finns alltid inuti. Själv gillar jag att klä upp mig och sminka mig när jag ska på fest. Men allra mest älskar jag när jag får gå ut i skogen i ”hängbyxor” och vända mig inåt.