Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är katterna som äger!

Till ZooZoo som i sin insändare ”Varför utekatt?” (Arbetarbladet 24 november) ställer sig frågande till om utekatter verkligen är lyckligare än innekatter ?

Även jag tror att innekatter kan leva ett relativt lyckligt liv. Alla katter har inte samma behov av att vara ute. Men när du säger: ”Av de utekatter jag har stött på så har inte en endaste katt verkat lyckligare än mina innekatter” måste jag ställa mig frågande? Hur vet du det? Du visar ju inte direkt någon talang när det gäller att förstå katter. Din insändare är tvärtom genomgående o-kattig! Du relaterar hela tiden till dina egna mänskliga värderigar. Även om dina katter verkar må bra, kan du omöjligen utifrån detta slå fast att innekatter överlag inte har det sämre än utekatter!

Du tycker även att man ska inreda sitt hem som ett zoo. Du skriver: ” Många saker går ju att förebygga i sitt hem för katten. Man kattanpassar hemmet, så risken för olyckor i princip är obefintlig. Man inreder sitt hem med klättermöjligheter, sovplatser, lek-och bus-verktyg”. Är det något som katter ratar är det just denna typ av tillrättalagda miljöer och aktiviteter. Garanterat ostimulerande för de flesta katter! Tror du verkligen att katter blir lyckligare av en helt ”trygg” miljö? Din riskanalys av ”dagens verklighet” utgår helt ifrån dina värderingar om vad lycka är, och du är ju som konstaterat helt o-kattig!

Många innekatter får inte röra på sig tillräckligt. Utekatter har lättare att hålla sig i form, fysiskt och psykiskt. De flesta katter blir lyckligare av att jaga en riktig mus i naturen än att jaga en låtsasmus inne. Hur säker och ”rolig” man än försöker göra sin innemiljö kommer bristen på motion och yttre stimuli utgöra ett större hot mot kattens hälsa, än de eventuella faror utemiljön skulle innebära. Ungefär som för oss människor antar jag? Avslutningsvis till ZooZoo och alla ni andra ”kattägare” som egentligen borde ha vandrande pinnar med hjälm. Det är katterna som äger! Underskatta dem inte genom att jämföra dem med er själva! För att få fram någonting av jämförelsen krävs dessutom att människan ifråga är åtminstone lite ”kattig”.

CatCat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel