Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är klart att vi respekterar vår överenskommelse, Axel

Det bästa är förstås om vi kan komma överens om vilka förändringar som krävs, skriver Folksams vd Anders Sundström i sitt svar till Axel Andersson, ordförande i PRO Gävleborg.

Annons

Bäste Axel Andersson. Jag förstår att du och medlemmarna i PRO i Gävleborg, liksom många andra blev både ledsna och upprörda då ni fick veta att Folksam planerar att sänka ersättningen i grupplivförsäkringen.

Situationen är minst sagt olycklig. Det är jag den första att medge. Så visst har det påverkat min nattsömn, Axel, som svar på din fråga.

Det finns förstås en anledning till att det blivit så här, hur föga trösterik den än må vara: När den här försäkringen startade 1985 var intresset för att vara med större än i dag. I dag är allt färre intresserade.

Folksam kan då välja två vägar; att höja inbetalningen för de som är kvar, eller sänka utbetalningarna till de efterlevande. Vi valde det andra alternativet.

Det finns inga andra sätt att hämta in pengar. Vi varken får eller kan ta andra försäkringstagares pengar för att täcka det minus som uppstår när allt färre vill vara med och betala. Personligen skulle jag heller aldrig medverka till, eller acceptera, att vi tar från övriga försäkringstagares pengar för att täcka framtida förluster. Samma sak gäller för de vinster Folksam gjort på goda placeringar i Swedbankaktier. Aktievinsterna tillhör våra pensionssparare. De får inte heller användas för att täcka förluster.

Folksam Livs styrelse, liksom jag själv och mina medarbetare, är mycket medvetna om att om vi inte ändrar försäkringen kommer Folksam – och därmed alla kunder i företaget – att förlora 5 miljarder kronor.

Det är således inte en fråga om att Folksam ska tjäna pengar, utan en fråga om ekonomiskt ansvar och solidaritet med Folksams fyra miljoner ägare – våra kunder.

Det är klart att vi respekterar vår överenskommelse, Axel. Men som du väl vet är gruppavtalet ettårigt och kan sägas upp av endera parten inför varje årsskifte. Avtalet innehåller också en ändringsrätt för Folksam.

Problemet är att många försäkringstagare i detta fall uppfattat sin försäkring som ett sparande i stället för en riskförsäkring.

Jag beklagar om denna information inte nått ut till era medlemmar.

Det finns anledning att självkritiskt granska det sätt på vilket vi erbjudit den här försäkringen då den lanserades i mitten av 80-talet. Vi ska också granska våra informationsinsatser.

Vi har under lång tid fört samtal om de problem vi står inför med de pensionärsorganisationer som är våra avtalspartner. Det är uppenbart att vi hade kunnat vara tydligare.

Nu vill jag påpeka att vi ännu inte genomfört någon ändring eller sagt upp avtalet – de nuvarande villkoren gäller under hela 2010.

Som du vet har jag redan bjudit in våra avtalspartner till nya samtal. Vi får se vad dessa samtal leder till. Det bästa är förstås om vi kan komma överens om vilka förändringar som krävs, men inom ramen för de ekonomiska förutsättningar som råder.

Vi har drygt ett år på oss att samtala om hur vi ska göra.

 

Anders Sundström

vd Folksam

Mer läsning

Annons