Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är mer kemi än matlagning”

/
  • Klockan 12.30 Vid sidan om all planering inför OS har Emmely jobbat heltid på Brasserie Absint. ”Det har varit mycket dubbelarbete och det har inte blivit så mycket tid över. Jag har haft OS  i huvudet i två år nu. Det kommer att bli konstigt när det är slut sen”.
  • Klockan 13.30 Emmely och resten av Team Milko ska tävla i det kalla bordet och inte i varmköket som är den andra grenen. Maten i det kalla bordet ska inte ätas utan i stället geléas in för att hålla hela dagen. Emmely doppar de tunna tomatskivorna i stearin. ”Det är mer kemi än matlagning, men det är så tävlingen är”, säger hon.
  • Klockan 14.15 Emmelys bästa matlagningstips är att man om man inte vet vilken krydda man ska använda i en sås, ska hälla lite av såsen i en skål och provkrydda där tills man är nöjd.
  • Klockan 15.40 Ska man vara med i OS måste man vara snygg. ”Jag har inte blivit nervös än men jag kommer säkert att bli det på bussresan ner”, säger Emmely.
  • Sju förrätter, fyra varmrätter, en trerättersmeny, ett showfat, fyra desserter och en skulptur, det är vad laget ska producera på OS. Team Milkos skulptur är en vas gjord av spunnet socker med små sockerblommor.

Världens enda kvinnliga lag i matlagnings-OS kommer från Sverige.
Den yngsta i det laget kommer från Gävle och jobbar på Brasserie Absint.
Den här veckan har på gång hakat på 21-åriga Emmely Samuelsson – mitt i de annorlunda förberedelserna inför helgens stora tävling.

Annons

Emmely Samuelsson vaknar och släpper ut katten innan hon och sambon Claus äter mack-frukost.
I två år har Emmely förbererett sig inför matlagnings-OS. Till helgen är det dags och då måste allt klaffa.
– Det känns lite svårt att förså att det händer nu när vi tränat och laddat så länge. Jag har inte blivit nervös än men jag kommer säkert att bli det på bussresan ner.

Ner är tyska Erfurt och totalt ska kockar och konditorer från 54 länder mötas i OS. Emmely tippar på att det i kommer vara cirka 80 lag i den regionala klass som hennes lag Team Milko tävlar, vilket är klassen under kocklandslaget.
– Vi ska ta guld, säger Emmely bestämt.
Laget tog sliver i OS 2004 och i VM 2006, så Emmely tycker att det är dags för guld nu, även om det är första gången som hon är med och tävlar på så hög nivå.
– Jag är bäst på att komma på idéer. Som att man kan grava oxfilé och smaksätta med vanilj och fänkål, säger Emmely.

Hon visar en bild på en av maträtterna de ska tävla med i OS. Där har hon flätat zucchiniskal i rutor.
– Jag tror att jag tänkte på min handväska för där är det flätat läder. Jag tyckte att det var så fint.
Emmely tar fram packlådor som ska fyllas med förberedd mat. Vid halv elva tar hon bussen in till stan.


Emmely har jobbat på Brasserie Absint sedan hon var 15 år. I dag är hon kallköksansvarig och ansvarar för för- och efterrätter.
Eftersom OS-maten inte måste lagas på plats i Erfurt försöker Emmely förbereda en del. Hon gör lite blomkålspurré och skär tomater i tunna skivor som hon torkar i ugnen.
Sen smälter hon stearin.

Team Milko ska nämligen tävla i det kalla bordet och inte i varmköket som är den andra grenen. Och det finns en sak som är väldigt annorlunda med att tävla i det kalla bordet – domarna smakar inte på maten.

Det gör att de torkade tomaterna doppas i stearin så att de stelnar. Resten av maten, ja varenda liten ärta, geléas in i specialgelé för att maten ska se vacker ut en hel dag.
– Det är konstigt. Det tyckte jag också. Vi doppar bacon och ål i bensin för att fettet ska släppa innan vi geléar. Det är mer kemi än matlagning, men det är så tävlingen är. Det är erfarna domare som vet vilka smaker som passar ihop och de tittar på näringsinnehåll och tekniker. Den här maten ska helt enkelt inte ätas. Den ska vara fin.
Emmely skakar försiktigt av de tunna tomatskivorna. Det är viktigt att det inte blir några bubblor av stearinet.

Vid halv tre plockar hon ihop, diskar av utrustningen och slår ihop sin stora väska med alla knivar.


Ska man vara med i OS bör man vara snygg i håret. Därför beger sig Emmely till hårfrissan för att få en ny frisyr.
– Jag har haft den här frisyren länge, det är dags att förändra mig nu. Man måste vara snygg. Vi kommer säkert att fotas en hel del.

Hela Emmelys familj jobbar med mat i någon form. Hennes pappa är kock, hennes mamma kallskänka och hennes lillasyster ska bli konditor. Fast Emmely ville helst bli konstnär när hon var liten.
– Men sen insåg jag att det är väldigt svårt att försörja sig på det. Så det fick bli matlagning.
Det är konst det också.
Och i min familj har mat alltid varit viktigt.

Emmely är uppvuxen i Gävle men under några intensiva år flyttade familjen flera gånger, inte bara inom Sverige utan från Sverige till Frankrike, från Frankrike till Kanarieöarna och från Kanarieöarna till Danmark.
– Mina föräldrar är väldigt impulsiva och rastlösa, förklarar Emmely med ett snett leende.
– Frankrike är ett fint land med härliga marknader, men när vi flyttade dit hade jag gått halva ettan i Sverige och fick börja i en fransk skola. Jag fattade ingenting och fick kommunicera med tecken-språk. Det var väldigt jobbigt.
På Kanarieöarna ett år senare blev det lättare.
Där gick Emmely i svenska kyrkans skola.

Men i Danmark året därpå fick hon inte gå i skolan överhuvudtaget eftersom familjen inte var danskar.
Så till slut blev det Gävle igen och Emmely började läsa på restaurangskolan i Sandviken.
– Vi har flyttat mycket och det har varit både roligt och jobbigt, sammanfattar Emmely kort. Och påpekar att hon i dag nog är lika impulsiv som sina föräldrar.

Efter friseringen är Emmely nöjd. En decimeter lång hårtestar ligger på golvet och frisyren är uppklippt med en mer rundad lugg.
Klockan 16.30 Waynes coffe.

En liten cappucino hinner Emmely med innan det är dags att åka hem och börja packa inför resan. Hon strör på lite kardemumma medan hon förklarar att det hon egentligen mest är orolig för inför OS är alla transporter. Matlagningen har de koll på, men maten ska tilllagas åtta mil från tävlingsplatsen.

Dessutom har varje lag skapat en skulptur i antingen choklad eller socker. Team Milkos skulptur är en stor glasvas i spunnet socker med tunna strån och små vackra sockerblommor som nästan ser äkta ut. Den ska transporteras hela vägen från Sverige.
– Det räcker med att något rasar. Fatta nervöst! Förra OS spöregnade det och var fuktigt i luften. Det är inte direkt bra för socker... så jag hoppas att det blir bra väder.
Efter fikat tar Emmely bussen till Sätra.Emmely gör omelett och syr fast knapparna på tävlingsvästen. Sen börjar hon packa.
Vad tänker du om framtiden?
– Om tio år vill jag ha min egen restaurang, måla mina egna tavlor och designa mitt eget porslin.Claus (som är restaurangchef på Brasserie Absint, reds anm) och jag har planerat allt. Vi ska skriva menyn snart. Claus får ta hand om servisen och vinerna så kan jag vara i köket.


Mer läsning

Annons