Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är nu vi måste prata på”

Diskussionen om vem som ska efterträda Mona Sahlin som S-ledare går just nu het runtom i Sverige.

Men i Gävleborg är det tyst.

Det menar Åke Söderman, Arbetarekommunens ordförande i Sandviken, som nu själv lanserar Veronica Palm som kandidat.

Socialdemokraterna har lämnat sitt ursprung och gått för långt högerut. Men Veronica Palm kan leda partiet vänsterut igen, skriver Åke Söderman i en debattartikel i söndagens Arbetarbladet och för fram Palm som nästa socialdemokratiska partiledare.

Men han har inte hela S i Sandviken bakom sig i hårdlanseringen.

– Det här är min personliga åsikt. Jag skulle tro att det är många här i Sandviken som håller med mig, men vi har inte direkt pratat om det, så det här är något jag står för själv, säger Åke Söderman.

Till Sandviken på söndag

Som av en händelse kommer Veronica Palm till Sandviken på söndag, inbjuden av Arbetarekommunen, för att vara med på ett möte där partiets framtid ska diskuteras.

– Vi ser verkligen fram emot det och hoppas att det kommer någonstans 50–70 medlemmar på mötet för att få in så mycket synpunkter som möjligt när det gäller bland annat partiledarfrågan, säger Åke Söderman.

Han tillägger att Veronica Palm faktiskt har viss Sandvikenanknytning. Som barn bodde hon ett par år i kommunen.

Även när partiet på distriktsnivå i kväll har förtroenderåd i Söderhamn kan partiledarfrågan komma att diskuteras.

15 februari är sista dagen för partidistrikten att nominera kandidater till partiledarposten. Men innan dess ska de ta fram en kravprofil, där de berättar vilka egenskaper de vill se hos nästa partiordförande.

Den processen pågår nu och om två veckor ska alla synpunkter ha kommit in till valberedningen.

– Det är nu varje medlem, förening och Arbetarekommun måste vara med och tycka till, säger Åke Söderman.

Debattartikel

Men han tycker att länets socialdemokrater än så länge har varit väldigt tysta i debatten.

– Det var därför jag skrev min debattartikel. Ingen aktiv i Gävleborg för någon diskussion, jag har inte hört ett enda tyckande eller sett någon insändare

– Det är nu vi måste prata på, annars blir det bara det som sägs i Stockholm, det som står i tidningen, det som sägs på radio eller visas i tv som styr utvecklingen i samhället, säger han.