Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är så här politik i sin sämsta form fungerar

Annons

132 av 242 Arbetsförmedlingskontor kommer stängas i Sverige. Ett resultat av Moderaterna och Kristdemokraternas budgetkapning. Men också av Centerns krav som blev punkten 18 i Januariavtalet på att Arbetsförmedlingen skall reformeras och jobbmatchningen läggas ut på entreprenad.

Så ser ideologiskt driven politik ut när den är som sämst.

Hur det gick senast borgerliga politiker fick bestämma över jobbmatchning visar fiaskot jobbcoacher tydligt. Kostnaderna blev mycket höga, men få fick jobb. De tre första åren med jobbcoach blev notan 2,6 miljarder kronor visade en granskning av Svenska Dagbladet. Och det riktigt intressanta var att chansen att får arbete var lägre med jobbcoach än genom att söka arbete på egen hand. Av de som använde sig av jobbcoach fick 25 procent arbete, bland de som själva sökte arbeten var siffran 27 procent.

Trots det har jobbmatchning på nytt blivit borgerlig lekstuga. Denna gång dessutom med Socialdemokraternas godkännande.

Oavsett vad man tycker om Arbetsförmedlingen är det en myndighet som behövs, inte minst om ambitionen är att få nyanlända i arbete.

För den med svag förankring på arbetsmarknaden som står utan kontaktnät är Arbetsförmedlingen en viktig väg in i arbete.

I Sandviken kommer Arbetsförmedlingens kontor bemannas av personal som ska åka från Gävle. I Hofors och Ockelbo läggs kontoren ner. Att 132 kontor läggs ner innebär att statens närvaro ute i landet minskar och att människor som själva arbetat med att hjälpa andra i arbete, nu blir arbetslösa.

Att lägga ner en myndighet som fungerar förhållandevis väl och istället lägga ut verksamheten på entreprenad innebär att uppdraget kommer splittras. Det är problematiskt eftersom en stor fördel med Arbetsförmedlingen är att det just är en sammanhållen myndighet.

Det här med att splittra ansvaret för det faktiskt utförandet på en rad privata aktörer har vi i Sverige redan prövat, med föga imponerande resultat. Helt olikt det splittrade järnvägsunderhållet är trots allt inte den modell som kommer bli Arbetsförmedlingens framtid.

Vad den borgerliga experimentverkstaden under 8 år visade är att de lösningar man tänkte fram aldrig fungerade. Jobbcoacherna blev dyr verksamhet som inte gav något resultat. Etableringslotsar blev till ett sådant misslyckande att systemet avskaffades redan efter fem år. Då hade etableringslotsar bland annat ägnat sig åt såväl oseriös som brottslig verksamhet och systemet fått kritik av Riksrevisionen för att inte ha tillräckligt fokus på att snabbt slussa in nyanlända i arbete.

Kalaset finansierades av oss som betalar skatt. Och nu är det dags igen. Trots att absolut ingenting talar för att det kommer bli bättre den här gång.