Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är så vi tar ansvar

Mikael Damberg (S) mfl påstår i Arbetarbladet den 10 april att regeringen vill försämra arbetsvillkoren och sänka lönerna för unga. Inget kunde vara mer felaktigt. Sveriges unga ska ha schyssta villkor och bra löner, från det kommer Nya Moderaterna aldrig ge vika. Regeringens åtgärder, som halvering av arbetsgivaravgiften för unga under 26 år, nystartsjobben och andra arbetsmarknadsåtgärder handlar om att ge unga med lite eller ingen arbetslivserfarenhet alls en större chans att få ett arbete och en möjlighet att stå på egna ben.

Men det allvarligaste problemet med Socialdemokraternas artikel är att de försöker sätta en dyster bild om att det inte spelar någon roll vad man som ung gör i Sverige, man är dömd att misslyckas och bli arbetslös. Det är direkt ansvarslöst. För en övervägande majoritet av alla unga går det bra, men det finns de som riskerar att fastna i arbetslöshet, framförallt unga som saknar fullständiga gymnasiebetyg.

Regeringen har därför påbörjat ett omfattande reformarbete för att öka kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknad och minska avhoppen från gymnasiet. Vi har infört en studiemotiverande utbildning i folkhögskolans regi och höjt studiebidraget till dem som väljer att återgå till studier. Vi vill även införa en ny anställningsform, lärlingsprovanställning, som ska rikta sig till unga inom alla yrkeskategorier.

Sedan tidigare har regeringen halverat arbetsgivaravgiften för unga och halverat momsen för restaurang- och cateringbranschen för att underlätta för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden att få jobb. Det är inom restaurang- och cateringbranschen, där tredje anställd är ung, som många unga får sitt första arbete. Alla åtgärder som sänker trösklarna in på arbetsmarknaden och som gör det mer attraktivare att anställa unga utan arbetslivserfarenhet, tycker vi är bra.

Socialdemokraterna håller envist fast vid förslag som innebär en dubbelt så hög restaurangmoms, dubblerade arbetsgivaravgifter för att anställa unga och ett minskat RUT- och ROT-avdrag. Totalt förbereder Socialdemokraterna skattehöjningar på cirka 25 miljarder kronor. Detta är ett slag direkt riktat mot ungdomar som i dagsläget har det svårast att hitta ett jobb. Hur högre skatter ska hjälpa unga utan arbetslivserfarenhet att få jobb, vill Socialdemokraterna inte svara på. Men det slutar inte där.

Socialdemokraternas senaste budgetförslag innehåller en lång rad löften som helt eller delvis saknar finansiering. Detta skulle på sikt innebära ytterligare skattehöjningar och nedskärningar i vår välfärd.

Socialdemokraterna agerar som om de på egen hand kan bära regeringsmakten. Det är allvarligt. I ett läge där oppositionen är splittrad och består av fyra olika partier, har väljarna rätt att få veta vilka andra partier Socialdemokraterna ska genomföra sin politik med. Här saknar vi också svar. Sverige har idag endast ett regeringsalternativ och det är Alliansen.

Nya Moderaterna kommer tillsammans med våra alliansvänner att fortsätta utveckla och driva en utbildnings- och arbetsmarknadspolitik, för jobben och för Sveriges unga. Vi kommer aldrig att ge upp om arbetslinjen och målet om full sysselsättning. Det är så vi tar ansvar för Sverige och våra ungas framtid.

Anna Kinberg Batra (M)
gruppledare för Moderaterna i riksdagen

Tomas Tobe
Margareta B Kjellin
Lars Beckman

M-riksdagelsamöter från Gävleborg

Inger Källgren Sawela
Riitta-Liisa Björk
Ziita Eriksson
Anders Norlander

M-kommunpolitiker i Gästrikekommunerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel