Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är sväng i opinionen

/
  • Tydligare.  Väljaropinionen är fortsatt positiv för oppositionen. Nu gäller det för Mona Sahlin att tydligare profilera en  alternativ politik till högerallliansens många misslyckanden.

Skillnaden mellan de politiska blocken fortsätter att minska. Detta om man ska tro Sifos januarimätning.

Annons

 Tendensen har under flera månader varit den att alliansregeringen har stärkt sin ställning på bekostnad av den rödgröna alliansen. Fortfarande skiljer det drygt 5 procent, men inte längre de 10–15 procent som skilde blocken åt för ett halvår sedan.

Samtidigt ska noteras att Novus Opinion i helgen redovisade en opinionsmätning där alliansregeringen samlade 42,4 procent och oppositionen 53,1 procent. Opinionen kan tydligen växla från opinionsinstitut till opinionsinstitut. Från dag till dag.

I Sifos januarimätning samlar de borgerliga partierna tillsammans 44,3 procent av väljarsympatierna medan Socialdemokraterna ensamma lockar

37,7 procent av de närmare 2 000 personer som Sifo tillfrågat om väljarsympatierna just nu.

Som tidigare är det Moderaterna som dominerar i det borgerliga blocket medan Kristdemokraterna, som tidigare, är problembarnet i alliansregeringen. I denna mätning håller man sig ovanför 4-procentsspärren, men med knappa tiondelar. Sverigedemokraterna är ungefär lika stora i väljaropinionen och skulle komma in i riksdagen i dag om Sifos siffror skulle gälla.

För de borgerliga allianspartierna betyder de fortsatt något dystra opinionssiffrorna att småpartierna från Kristdemokraterna till Folkpartiet försöker profilera sin egen politik på det gemensammas bekostnad.

Kristdemokraterna jobbar hårt med sin moral- och familjepolitik, men utan gehör hos väljarna, medan Jan Björklund och Folkpartiet profilerar sig som både mer försvarsvänligt än de övriga och som kärnkraftskramare. Hittills har det inte imponerat på väljaropinionen.

Lägg därtill att Maud Olofsson inte blivit det lyft för Centerpartiet som många av partiets sympatisörer hoppats på. Stureplanscenterns nyliberalism har fått för stor plats.

Samtidigt tycks inriktningen från samtliga riksdagspartier, kanske Vänsterpartiet undantaget, att ligga i mittfåran och att hålla upp sitt fuktiga finger för att känna av hur vinden blåser. Det gäller att så långt som möjligt vara alla till lags. När man så hamnar vid sidan om medborgarnas förhoppningar tappas även förtroende.

Dagens övervikt för den av Socialdemokraterna ledda oppositionen krymper, men är fortfarande betryggande, men misstag i det politiska handlaget kan snabbt förvandla dagens hyggliga överläge till det motsatta. Därför vill vi se en mer aktiv opposition, som inte i så många frågor försöker lägga sig så nära högeralliansen som det är möjligt. Ryt till om sjukförsäkringen, ryt till om den ökande arbetslösheten, kritisera den ekonomiska politiken och ge tydliga alternativ för en annan och jämställdare politik.

Mer läsning

Annons