Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det betyder siffrorna politikerna bråkar om

Den ena sidan säger att Samkraft är värt 114–197 miljoner. Den andra sidan säger att det är värt 197–279 miljoner. De lutar sig mot samma värdering. Vem har rätt?
– Båda två, säger Mattias Eriksson på Sweco som skrivit rapporten.

Gävle Energis köp av det krisdrabbade regionala vindkraftbolaget Samkrafts tillgångar har blivit en riktig följetong och är en infekterad fråga där de båda sidorna står mycket långt från varandra.

S, V, MP och C är för att låta det kommunala energibolaget köpa Samkrafts tio vindkraftverk medan M, FP, KD och SD är emot.

De förstnämnda menar att det kan bli en mycket bra affär för Gävle. De sistnämnda menar att 187 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar, den tänkta köpesumman, riskerar att blåsa bort.

Förra veckan skulle kommunfullmäktige ha tagit beslut om köpet. Men ärendet sköts upp efter att motståndarna efterlyst mer information om värderingen av Samkraft.

De krävde att få se den rapport som oberoende teknikkonsulten Sweco tagit fram – men som då var hemlig.

Köpet ska upp på bordet igen i fullmäktige på ett extrainsatt möte 8 juli. Inför det träffades kommunstyrelsen en extra gång i måndags. På det mötet fick politikerna se hela värderingen. För allmänheten är vissa delar av rapporten fortfarande sekretessbelagda.

Dessutom fanns Mattias Eriksson från Sweco på plats för att svara på kommunstyrelsens frågor och funderingar. Men trots att de hört samma svar och fått samma underlag kom både ja-sägarna och nej-sägarna ut från mötet stärkta i sin övertygelse om att just de har rätt.

Sweco som har räknat utifrån en rad olika faktorer uppskattar att Samkrafts vindkraftverk är värda mellan 114 och 308 miljoner kronor. Ett väldigt brett spann alltså.

Gävle Energi och S, V, MP och C har plockat ut 197–279 miljoner kronor som det intervall vindsnurrorna mest troligt är värda. Men M, FP, KD och SD menar att de mest troligt är värda bara 114–197 miljoner kronor – och hänvisar till att det är vad Sweco också tror och skriver i sin sammanfattning av rapporten.

– Det är helt fel, säger kommunalrådet Jörgen Edsvik, (S), en aning frustrerat.

– De lurar Gävleborna med sin bild, säger kommunalrådet i opposition Helene Åkerlind, (FP), ganska så upprört.

Verkar det snurrigt? Vad är det egentligen som gäller? Arbetarbladet ringde upp rapportskrivaren själv, Mattias Eriksson, för att reda ut Samkraftsiffrorna en gång för alla.

– Ja du, det känns som att de missförstår och pratar förbi varandra, säger han.

Vem har rätt och vem har fel då?

– Jag har svårt att säga att någon har fel. Vilka siffror man för fram beror på vilka antaganden man grundar sig på.

Mattias Eriksson förklarar att man förenklat kan säga att det uppskattade värdet beror dels på vad man tror ska hända med elpriset och elcertifikaten (det statliga stödet till förnybar el), dels vilket avkastningskrav Gävle har på vindkraftinvesteringen.

Swecos bedömning är att elpriset kommer att ligga relativt stilla i fem år och sedan stiga uppåt. Det är deras referensscenario. Men teknikkonsultföretaget har också räknat på ett lågprisscenario där elpriset inte stiger utan ligger kvar på en rekordlåg nivå hela tiden, och ett högprisscenario där det stiger kraftigt.

* Om man utgår från att lågprisscenariot blir verklighet och att avkastningskravet är åtta procent så blir värdet på Samkraft bara 114 miljoner kronor enligt Sweco.

* Om man däremot utgår från att referensscenariot blir verklighet och att avkastningskravet är fyra procent blir värdet hela 279 miljoner kronor.

– När det gäller avkastningskravet är åtta procent vanligt i vindkraftbranschen. Men det är Gävle kommun själv som bestämmer hur högt det ska vara, säger Mattias Eriksson.

I dag har inget kommunalt bolag ett så högt avkastningskrav på sig som åtta procent.

Gavlegårdarna har till exempel ett avkastningskrav på sig på fem procent, hamnen har noll procent och Gävle Energi en fast summa på 120 miljoner kronor varav 55 ska lämnas över till Gävle stadshus och resten ska användas till egna investeringar och satsningar.

En annan faktor som spelar in i värderingen är att de tio vindkraftverken faktiskt går bäst i hela landet.

– Därför har båda sidorna rätt även om båda har dragit det väldigt till sin spets, säger Mattias Eriksson.

Sweco kommer inte med någon rekommendation hur kommunen ska göra.

– Vår rapport är ingen absolut sanning, den är bara en vägledning. I slutändan är det ändå så att det som det faktiskt är värt är vad säljaren är beredd att sälja för och köparen beredd att betala.