Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir dubbel effekt med lågkonjunktur och högerregering

Tillbaka i kommunpolitiken mötte Marita Engström (V) ändrade förutsättningar. Men när (V) tillsammans med (S) och (MP) nu har att planera och budgetera kommunens verksamhet kommer jobb och rättvis fördelning att vara ledord.

Annons

Efter en lång sjukdoms-period har jag nu så sakteliga återvänt till kommunpolitiken. Det är förändrade förutsättningar som mött mig.

Det gäller Gävle kommuns ekonomiska läge, liksom hela kommunsektorns.

Många Gävlebor har drabbats av arbetslöshet eller oro för sitt jobb. Försämringarna i a-kassa och sjukförsäkring slår hårt mot enskildas ekonomi och trygghet.

I samband med att regeringens vårbudget lanserades, var det gott om lokala allianspolitiker som framhävde satsningarna på kommunsektorn. De 7 miljarder i ökade statsbidrag som tillfaller kommuner och landsting nästa år, har med råge ätits upp av sviktande skatteprognoser.

Dessutom kommer Gävle liksom alla andra kommuner att få ökade utgifter i form av försörjningsstöd.

Väl medveten om att detta leder till nedskärningar uppmanar högern därför till ansvar och prioriteringar.

Att koncentrera sig på kärnverksamheten och stimulera närings- livet är deras råd till kommunpolitiker. Det vill säga samma mantra som man alltid kört. Oavsett konjunktur.

När nu oppositionspartierna lagt sina budgetmotioner i riksdagen, blir det tydligt att det finns alternativ. Det är fullt möjligt att använda offentlig sektor och politisk handling för att skapa jobb och tillväxt. Man behöver inte stå med armarna i kors och bara konstatera att det blir “skitår”. Allt handlar om vilja och ideologi.

Vänsterpartiet satsar ytterligare 5 miljarder i generella statsbidrag, vilket motsvarar drygt 10 000 offentliga jobb. Vi vill också genomföra anställningsstöd för nya anställningar. Ett tillfälligt investeringsstöd på 8 miljarder till kommunsektorn gör det möjligt att rusta skolor och bygga särskilda boenden trots kärva tider, och samtidigt skapa 9 000 byggjobb. En Vänsterpartistisk regeringspolitik skulle minska arbetslösheten med 50 000 och höja Sveriges BNP med 40 miljarder år 2011.

Men det hjälper inte att önska sig en bättre regering. Trots några goda år kommer också Gävle att drabbas av krisen. Det kommer att märkas och innebära förändringar och omprioriteringar.

kommunalråd Vänsterpartiet

Mer läsning

Annons