Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det bör rubriceras som dråp"

Albin Aspgrens försvarsadvokat Carl Lindström tycker inte att hans klient begått mord på 24-åringen. Det är snarare dråp, menar han.

Vad är skillnaden mellan att döda och att mörda?

– Den juridiska problematiken är att det ska finnas en avsikt bakom varje handling. Att det skulle ha varit avsiktligt är en spekulation från åklagarens sida.

Hur ser du på materialet med sexuellt våld som hittats i Aspgrens dator?

– Han har varit inne på hemsidor som innefattar grovt våld. Det finns en viss form av intresse om man tittar på det. Men man är inte automatiskt en brottslig för att man tittar på de här sidorna. Det leder inte till ett kriminellt beteende, det visar ingen forskning på heller så vitt jag vet. Men det finns många omständigheter som är otäcka i materialet.

Vilken påföljd borde det bli?

– Det lämnar jag till domstolen att bedöma. Normalt blir det en rättspsykiatrisk undersökning, samt att man bestämmer påföljden. Av betydelse är också vilket psykiskt tillstånd han var i och om det fanns förmildrande omständigheter. Det är komplicerat och man måste ta ställning till hur det har skett, vilken plåga och lidande som orsakats. Det är en komplicerad process.

– Min bedömning är att det bör rubriceras som dråp om man kommer fram till att han avsiktligen och uppsåtligen dödat målsägande.

Bör han dömas till rättspsykiatrisk vård?

– Det bestämmer naturligtvis utredningen, säger han.