Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns inget som ”kostar gratis"

Gävle kommun har, trots sitt fantastiska geografiska läge och många skickliga entreprenörer och idrottsledare, stora problem.

Ett tecken på en vanskött kommun är att se på vilken nivå som kommunalskatten ligger, i kombination med hur hög respektive låg arbetslösheten är. Gävle kommun tillhör de kommuner i Sverige som har högst kommunalskatt (och därmed faktiskt högst marginalskatt i världen) och också högst arbetslöshet. När olika organisationer mäter hur företagen/jobbskaparna uppfattar företagsklimatet så ligger Gävle i botten.

 Nyligen kunde vi läsa i tidningen om en skicklig företagare som har tröttnat på det mörkröda styret i Gävle och väljer att sälja sitt företag. Han har tröttnat på att invänta ett löfte om att flytta ett cykelställ (!) som hade inneburit fler parkeringsmöjligheter för kunderna, och därmed fler jobb i Gävle. Nu är det inte bara mindre företag som motarbetas av Gävle kommuns mörkröda majoritet utan när ett stort möbelföretag ville ha samarbete med politikerna i Gävle kommun så var det två partier som ägnade flera timmar av kommunfullmäktigesamarbetet till att motarbeta företagets tillväxtidéer. Hade V, MP och S beslutat själva så hade arbetet stoppas omedelbart men tack vare att flera allianspartier gav sitt stöd till förslaget trots motståndet från V och MP kunde arbetet fortsätta.

 Om en småföretagare hade lyssnat till det senaste KF-sammanträdet hade man fått en bra uppfattning om hur en ledande vänsterpartist ser på småföretagare/jobbskapare. Det fanns ingen hejd på hur illa det är med privata företag, och det värsta som verkar finnas i vänsterns värld är att företag går med vinst. Den vinst som vi sedan beskattar och använder till vår gemensamma välfärd.

Det kanske inte är så konstigt när samma vänsterpartister slogs för sin motion om ökade administrativa bördor för tjänstemännen i Gävle kommun. Argumentet från Vänsterpartiet var att det skulle ”kosta gratis”. Vänsterpartiet verkar alltså tro att det finns anställda i Gävle kommun som inte har några arbetsuppgifter och som i stället sitter och väntar på att politiker ska uppfinna nya arbetsuppgifter, och att det då ska ”kosta gratis”.

Det förklarar också förmodligen en stor del av vänsterpartiets politik, som ofta går ut på att det ska ”kosta gratis”. Det man inte vill tala om är dock att det inte finns något som är ”kosta gratis”. Det är mer sant att tala om att det som är ”kosta gratis” är att någon annan betalar.

 

I Gävle kommuns fall är det kommuninvånarna i Gävle som via den rekordhöga kommunalskatten betalar vänsterpartiets ”kosta gratis”. Den höga kommunalskatten som innebar att en vanlig barnfamilj med normala inkomster fick ca 5000 kronor per år mindre att röra sig med i disponibelinkomst efter skatt efter den senaste skattehöjningen.

 

Det Gävle behöver är en ny kommunledning som sätter företagsklimatet, idrottsklimatet och jobben främst. När fler får jobb i växande välmående företag så kommer det också att bli en bättre samhällsutveckling i Gävle. Att fortsätta med samma destruktiva mörkröda politik kommer att förstärka Gävle kommuns stora problem. Det krävs förändring på riktigt i Gävle med en ny kommunledning för att vända kommunens negativa utveckling. Det är inte en naturlag att vår fina kommun ska toppa rankinglista efter rankinglista från fel håll.

 

En enig och samspelt allians för Gävle har en väl genomarbetad politik på område efter område som kommer att göra Gävle kommun till en ännu bättre ort att bo och verka i. Det är kommunfullmäktiges ledamöter som bestämmer hur framtiden ska se ut för Gävle 15/12.

 

Lars Beckman (M)

kommunfullmäktigeledamot

Gävle kommun

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel