Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det finns pengar hos staten”

Raimo Pärssinen, s-ordförande i Gävleborg, kräver att regeringen vidtar åtgärder för att dämpa konsekvenserna av Sandviks varsel.
– På Sandvik är man rädd för att förlora spetskompetens när så många tvingas gå. Därför måste regeringen skjuta till mer pengar för utbildning, säger han.

Raimo Pärssinen, socialdemokraternas ordförande i Gävleborg, kräver att regeringen agerar skyndsamt. Han vill se snabba och omfattande arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Han skakade på huvudet när Arbetarbladet träffade honom på fredagen. Den tvära inbromsningen i ekonomin och Sandviks varsel oroar honom.

– Det finns utrymme för staten att gå in med mer pengar för utbildning. Vi vill se större satsningar på komvux, kvalificerade yrkesutbildningar och Arbetsförmedlingen bör också få större resurser, säger Raimo Pärssinen.

På Sandvik är man rädd för att gå miste om spetskompetens när så många anställda tvingas gå. Därför anser att Raimo Pärssinen att regeringen ska göra det möjligt för dem som drabbas att fortbilda sig.

– När konjunkturen vänder upp igen står man med personal utan rätt kompetens. Därför bör regeringen skapa 10 000 utbildningsplatser för kompetenshöjning. Genom en sådan åtgärd kan man vara säker på att arbetskraften finns kvar, säger han.

Socialdemokraternas riksdagsgrupp föreslår att åtgärderna finansieras genom att Vattenfall lämnar 5 miljarder kronor till staten.

– Det finns ingen långsiktighet hos regeringen. Man anser att Arbetsförmedlingen har tillräckligt med resurser och tycker att marknaden ska sköta det här.

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen föreslår också att ett extra barnbidrag betalas ut i december. En sådan finanspolitisk åtgärd håller förhoppningsvis konsumtionen uppe i hushållen någon månad till, säger Raimo Pärssinen.