Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det förstärkta jobbskatteavdraget gäller tyvärr inte Gävleborna

I samband med årets första löneutbetalning får stora delar av svenska folket en välbehövlig och välförtjänst skattesänkning när alliansen förstärker jobbskatteavdraget. Konkret betyder det att den som arbetar får behålla en liten större del av sin lön. Alliansens skattelättnader har hittills gett ett vanligt hushåll cirka 3500 kronor mer att röra sig med varje månad. Från och med årsskiftet ökar den summan med ungefär 500 kronor till. Det innebär totalt 48 000 kronor extra i hushållskassan på ett år.
Det är en värdefull förstärkning av hushållsekonomin. Det betyder att en familj kan åka på en extra semester, eller bidra till fler jobb genom att konsumera varor och tjänster. Det är också många som tack vare den förbättrade ekonomin kan unna sig att gå ut och äta någon gång extra gång per år vilket i sin tur skapar fler jobb. Tack vare RUT och ROT avdragen kan också många få sitt livspussel att gå ihop lite bättre.
Hur skulle det då vara med en rödgrön regering i Sverige? Ett svar på den frågan får Gävleborna den här veckan också. Samtidigt som en familj som bor i Uppsala får 500 kronor mer att röra sig med så har V, MP och S chockhöjt kommunalskatten i Gävle så tyvärr blir det inte någon inkomstförstärkning för Gävleborna. Värst drabbade av höjningen av kommunalskatten i Gävle är de som inte arbetar eftersom de får höjningen av kommunalskatten på 75 öre men inte någon förbättring av jobbskatteavdraget. V mp och s gör en kraftig konsumtionsindragning för dem som behöver får behålla sin del av inkomsten allra mest.
Jobbskatteavdraget ger högre varaktig sysselsättning och kan samtidigt stötta en konjunkturåterhämtning. På sikt skapar avdraget fler jobb genom att det lönar sig bättre att arbeta. Jobbskatteavdragen beräknas leda till runt 100 000 nya jobb. Enligt finansdepartementets beräkningar kommer det förstärka jobbskatteavdraget på sikt leda till mellan 10 000 och 15 000 nya jobb. Flera aktörer gör likvärdiga bedömningar av jobbskatteavdragets effekter. Effekterna av jobbskatteavdrag är utvärderad i omfattande internationell forskning och det finns tydligt stöd för att det är en åtgärd som leder till ökad sysselsättning. När det lönar sig bättre att arbeta så gör också fler det, vilket leder till högre skatteintäkter för staten.
Gävleborna förtjänar också ett allianstyre så att vi kan ge Gävle kommun en bättre utveckling likt den vi ser i andra allianstyrda kommuner. Jag ser fram emot valet i september då Gävleborna kan välja en ny framtidsinriktad kommunledning med jobb företagsamhet och en stark kommunal ekonomi i fokus.

Lars Beckman (M)
riksdagsledamot Gävleborg