Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det fria ordet, fusk och vård

/

Annons

Jag kan snart summera 40 år av redaktionellt arbete; alltid roligt, aldrig tråkigt. En ynnest att få vara med på en resa från bly till mejlens friaste ord. Läsarna tittar över axeln på redaktören och om något inte passar strömmar åsikter in i datorn.

Om några år, när jag går hem, har väl utvecklingen reducerat redaktören till en ackordsstyrd ordleverantör, förmodligen till en tidning med två titlar. Direktörerna, eller ägarna, ägnar annars orden sporadiskt intresse, när ekonomin går bra. Nu, när krisen snart väller in över redaktionerna, ses organisationer över och journalister kan skrivas ut som icke helt nödvändiga för rörelsen.

Sådan är tiden, det var länge sedan ekonomerna flyttade högst upp i hierarkierna och ordens hantverkare, på alla nivåer, placerades i andra löne- och maktkategorier.

Ordbrukets frihet har sina gränser, och ibland prövas de. Märkligt ofta är det på liberala tidningar ägare och direktörer ingriper, eller försöker. Samma liberaler som högtidligt skriver om det oersättliga fria ordet, (det får aldrig devalveras) är snabba att stryka ner eller ta bort när orden inte passar in eller bryter av. Jag noterar hyckleriet, och den feghet som omger hycklarna, men bryr mig numera inte så mycket.

Hemkommen skrev han fyra krönikor om den saken; han lyfte palestiniernas sak och upprördes av Israels förtryck. Den tillfällige Hjörne, han heter Peter, kallade då till möte, han accepterade inte kritiken mot det Israel han alltid försvarat.

Över ledarsidan hade han makt att ta ut politisk riktning och ställa ultimatum; anpassning eller tystnad. Gelotte, som trivs på jobbet, valde att inte i fortsättningen skriva om Mellanöstern.

Men snart kallas Israel, och Hamas, till förhör om brott mot krigets lagar. Israel smälte ner palestinier med sina fosfor-bomber, Hamas sände raketer mot civila.

Från det raserade Gaza bilder av total förstörelse (skador för 15 miljarder, 20 000 förstörda hus) mord på oskyldiga, hundratals döda barn och förfärande mänskliga villkor. Ingen lättnad i blockaden av Gaza, trots Obamas vädjan. Det israeliska valet viktigare än omvärlden och USA:s president.

Också Fredrik Reinfeldt kritiserar övervåldet och Israels vapenbruk.

Men på GP:s ledarsida vägs orden nu noga. Hjörne vakar över redaktörerna. Det är Israel som skall skyddas, inte det ödelagda Gaza.

Och så, under torsdagen, skjuter israeliska kanonbåtar mot stranden i Gaza; fem döda. Hjörne vänder bort blicken.

n En olycklig jämförelse faller ut efter matchen mot Timrå; Brynäs såg ut som ett trögt veteranlag. Och Timrå flimrade elegant förbi tafatta backar och tog enkelt pucken från vilsna forwards.

n Göran Hägglund var tragiskt felplacerad, eller oavsiktligt underhållande, på Idrottsgalan och Kristdemokraterna engagerar mig inte särskilt, men om Lennart Sacredéus har Hägglund rätt.

Sacredéus kan sorteraras in i en europeisk djupt konservativ, reaktionär ordning; religiös (högerkristen eller katolsk) fundamentalist, privatmoralisk extrem, fjärran könsrättvisor, och politiskt oorganiserad.

n Länspolismästare Erik Steen i Uppsala har förmodligen rätt, om poliserna dras bort från Skutskär märks ingen större skillnad. Men Steen, som har svårt med den retoriska kompassen, borde fundera över varför.

n I onsdags, under den stilla förmiddagen, ställde polisen upp fem-sex bilar, placerade ut något tiotal uniformer på båda sidor Furuviksvägen och vinkade in nästa alla som körde förbi.

n

n Mitt jobbskatteavdrag, som inte skapar ett enda nytt jobb, gav mig fyra gånger mer än en undersköterska eller handelsanställd. Regeringen prioriterar medvetet de tio procent som tjänar mest och ger blott en skärv till de längst ner.

Från landstinget hör jag: Hudiksvall förlorar ”akutkirurgin”, Bollnäs och Sandviken dras ner till sjukstugor och specialkunskaper samlas i Gävle. Det stora förslaget, som väntar på en duglig politisk majoritet, skakar om sjukvården i länet.

Jag ställde frågan till en ledande sjukvårdspolitiker: Vågar ni göra det här? Vad är alternativet, svarade han

 

Mer läsning

Annons