Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går att fånga tidstjuvarna

För en tid sedan skrev Peter Lundahl, VD för Manpower Group Sverige, en debattartikel, där han uppmanade landets arbetsgivare att ta itu med företagets tidstjuvar. Enligt Manpowers egen undersökning försvinner i genomsnitt 55 minuter per arbetsdag och anställd, vilket för ett företag med tio anställda skulle betyda mer än en heltidstjänst på årsbasis. Eller ett onödigt tapp på 300-500 000 kronor … per år.

Det här kan vara en försiktig bedömning, för i företag som också ska debitera ut tider, utlägg, material och resor, är det lätt hänt att det till vissa delar glöms bort. Att det inte finns ett effektivt system för de anställda att redovisa detta. Att det aldrig skrivs ner eller att minneslappar försvinner.
Det kan handla om allt från en halvtimma per dag till väldigt mycket mer i tid, resor, utlägg och material. Det betyder ändå en besparingspotential på minst 2 000 kronor per anställd och månad. Eller 240 000 kronor per år för företaget med tio anställda.

Tidstjuvar kan fångas och glömska kan elimineras med ett bra system för redovisning av tider och kostnader. Ett system som är effektivt, lätt och attraktivt för medarbetarna att använda och på marknaden finns det gott om sådana system med olika finesser. Googlar man på; tidredovisning, får man upp 26 200 träffar och där finns det mängder med programalternativ.

Det finns program som gör det möjligt att rapportera tider och kostnader via mobilen. Program som innehåller interna mötesplatser i realtid (typ Facebook) för att underlätta och effektivisera internkommunikationen. Det finns program med inbyggd fakturering och smart projektredovisning.
Alltid finns det något program som passar och som kraftfullt kan hjälpa till att minska onödiga kostnader och ekonomiska läckage i företaget.

Om effektiviteten ökar, tjänar alla på det; från ägare till chefer och medarbetare, så varför vänta? Fånga tidstjuvarna nu.


Lars Knapasjö
VD TimeApp