Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går att stänga av tv:n

En scen i TV3:s program ”Svenska Hollywoodfruar” har fått åtminstone halva Sverige (eller åtminstone den delen som hänger på twitter) att gå i spinn och ropa på omhändertagande av barn (som ju i vanliga fall inte brukar vara så populärt) den här veckan.

Annons

Det är Hollywoodfrun Gunilla Persson, denna säsongs Anna Anka kan man säga, som är med sin nioåriga dotter Erika i Las Vegas på en talangjakt där dottern, som är sjuk och nervös, ska sjunga. Dottern försvinner in på toaletten och säger sen med jordens ynkligaste röst att hon har kräkts varpå mamma Gunilla förklarar för henne att det är Gud som gör att hon har kräkts upp slemmet hon hade i halsen så nu kan hon sjunga och tvingar henne att fortsätta och tävla.

Det är ett hemskt klipp.

Och det har alltså fått en massa människor att reagera och konstatera saker som att Hollywood-frun får Josef Fritzl att framstå som årets pappa och under hashtaggen #freeerika på twitter vädjar till och med nån till USA:s president att göra just det, befria Erika från hennes mor.

Och delar av ”Idol”-juryn (som ju inte direkt är kända för att vara alltför hyggliga mot nervösa ungdomar som vill bli stjärnor) rasar i Aftonbladet mot (konkurrentkanalen) TV3 som visar detta.

Och de har förstås rätt. Att TV3 vill ha en ny corny svensk Hollywoodsfru på bästa sändningstid är inte konstigt men det är läbbigt att se ett barn exploateras på det här viset.

TV3 bryr sig inte. ”Det är ingen överraskning att det här skapar debatt. ’Svenska Hollywoodfruar’ bygger på starka karaktärer som berör och upprör”, säger TV3:s presschef Max Lagerbäck till TT Spektra.

Men att hetsa upp sig över en knasig kvinna är nåt annat än att hetsa upp sig över en knasig kvinna som beter sig på ett otäckt vis gentemot sitt barn.

För barnet har knappast valt att vara med i tv. En nioåring kan knappast förstå vidden av att vara med i en dokusåpa och TV3 borde sålunda ta sitt ansvar och inte visa detta. Ungefär så.

”Gunilla Persson är en ’stage mom’ som lever till 100 procent för att hennes dotter ska lyckas. Erika ska bli världsstjärna, vi skildrar det. Att skildra deras liv utan att visa det vore väldigt märkligt, säger samme Max Lagerbäck till TT Spektra.

Well, Max, då kanske ni ska välja en annan svensk Hollywood-fru, tänker man.

Men, som sagt, tv-kanalen bryr sig inte. De vill ha precis just detta – en satans massa uppmärksamhet, skitsamma att det är bad will.

Nu är TV 3 inte de enda som utnyttjat barn. Minns SVT:s program ”Ett fall för Louise” där en psykoterapeut (för övrigt med rejält konservativ syn på könsroller) skulle hjälpa familjer som hade problem och där barnen hängdes ut på ett synnerligen obehagligt sätt.

Det är måhända inte samma människor som såg ”Ett fall för Louise” som sitter klistrade vid, och förfasas över, ”Svenska Hollywoodfruar”.

Men som tittare bör man också ta sig en tankeställare. TV 3 skulle inte sända ”Svenska Hollywoodfruar” med Gunilla Persson om det inte vore för att människor faktiskt tittade. Du som sitter där och ropar efter socialtjänsten på twitter bör kanske stänga av tv:n?

Mer läsning

Annons