Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det går inte att snabba på utredningen”

Nu ger socialchefen Jan Bornestig sin bild av varför Hofors kommun inte kommit till skott med beslut om stöd till tvååriga Veras familj.

– Naturligtvis vill kommunen hjälpa till, men det går inte att snabba på en seriös utredning, säger han.

Arbetarbladet kunde i går inte redovisa hur Hofors kommun ställer sig till kritiken från de erfarna ombuden från VH Assistans. Nu har socialchefen Jan Bornestig dock ringt upp.

– Jag stängde av min telefon på ett möte och sedan laddade den ur. Därför fick jag inte dina meddelanden, förklarar han.

Jan Bornestig har pratat med LSS-handläggaren och satt sig in i Veras ärende. Men han ser inget märkvärdigt i att det fortfarande inte tagits något beslut trots att det gått tre månader sedan familjen lämnade in en ny ansökan om stöd.

– Rent generellt i både Hofors och andra kommuner är det så att utredningar om personlig assistans tar tid. Det borde VH Assistans känna till, säger han.

Framför allt hänger det på att handläggaren behöver en gedigen dokumentation kring den sökande, till exempel läkarintyg som ibland kan dröja eller måste förtydligas.

– Det spelar ingen roll om den sökande, som i Veras fall, haft stöd förut. Utredningen måste ändå göras om eftersom förutsättningar kan ha ändrats, säger Jan Bornestig.

Han berättar dock att när det gäller lilla Vera är ett beslut nära.

– I övrigt kan jag bara säga att vi är väl insatta i lagen och att man är berättigad till hjälp enligt LSS-lagstiftningen så får man det i Hofors kommun.