Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det händer sjukt mycket i mars

På mitt skrivbord ligger en sån där helt analog skrivbordsalmanacka i papper (den har till och med en plasthållare som gör läsvinkeln extra vänlig).

Annons

I den skriver jag upp alla konserter och liknande som händer, allteftersom jag får reda på dem (det är i alla fall tanken, ibland missar jag och blir helt förvirrad när det plötsligt dyker upp en konsert som jag inte hade en aning om).

Och nu finns det knappt nån plats kvar i den. Jag lovar. Det är galet mycket grejer som händer i mars och april.

Till exempel kan vi ju ta den här helgen. I kväll är det utöver Itchy Daze releasefest, Marsmanglet, Las Vegas-showen i Torsåker och Jerry Williams-konserten som du kan läsa om på nästa uppslag, dessutom en inte helt ointressant konsert med Säkert! (Annika Norlin ni vet) i morgon på Spegeln, cirkuslinjen ger sin föreställning ”Peter Pan” på teatern, det är dans till Holens på Parken, stand up med Ann Westin på Gasta, Sissel Kyrkebö sjunger i Konserthuset, en radda band spelar på Träffen dit Studiefrämjandets tävling Rockkarusellen har snurrat, klubben Merde Cassé har nypremiär på Solo (och säkerligen en hel del annat, som inte står i min kalender)...

Ni förstår att det inte går att skriva nåt i kalendern ens med pyttesmå bokstäver.

Samma det-händer-så-sjukt-mycket-känsla har Alexander Norberg som står bakom klubbarna Gefle Dub och So fresh, konstaterade vi. Bokningarna på Maxim, till exempel, som bara rasar in – The Ark, Petter, Slagsmålsklubben, Johnossi...

Och det hade kommit skitmånga till premiären för So fresh, sa Alexander, så han var förstås grymt nöjd.

Alltså: Det händer galet mycket och det verkar dessutom som att allt detta får publik.

Vad är det som har hänt, undrar man. Har Gävlepubliken, som är traditionellt svårflirtad och aldrig kliver utanför trygghetszonen, plötsligt fattat nåt?

Det kan handla om att de som bokar in grejer vågar. Och när de vågar och orkar fortsätta våga (och har ekonomin att göra det, man kan ju inte sitta och boka band eller dj:s för dyra pengar om man inte får nån som köper biljetter) så fattar till sist människor att oj, det händer grejer här i stan, vi kanske ska gå och kolla vad det är så att vi inte missar det. Och folk drar folk, det är en gammal sanning.

Bara det inte blir negativ konkurrens nu, påpekade Alexander och hoppades att alla håller sig till sin nisch för då borde det funka.

Naturligtvis får man också hoppas att alla fortsätter att gå ut och ta del av det här stora utbudet, att vi fortsätter fatta.

Och allvarligt. Det där andra som har pågått nu under ett antal lördagskvällar, Melodifestivalen ni vet, känns ju rätt oangelägen. Inte minst med tanke på att könsfördelningen är skev, de allra flesta som är klarar för finalen redan är män, och även om statistiken i startfältet för lördagens Andra chansen ser omvänd ut, med fler kvinnor än män, så är det ett faktum att andelen kvinnliga låtskrivare som finns med i Sveriges i särklass största musiktävling är sorgligt få.

Alltså. Gå hellre på Säkert! i morgon. Eller knalla iväg till nåt av allt det andra som händer.

Mer läsning

Annons