Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det handlar om jobben

Det har varit stökigt i svensk politik på senare tid. Annie Lööf har fått svara på obekväma frågor inför konstitutionsutskottet, så även Fredrik Reinfeldt.

Jan Björklund är hårt tyngd av beskeden om att hans skolexperiement genererar ökade klyftor och skapar ett a- och b-lag av skolor.

Stefan Löfven har å sin sida haft fullt sjå med att distansera sig från den oerhört klantiga hanteringen av Omar Mustafa efter kongressen, som föll offer för socialdemokratins tillkortakommanden. Göran Hägglund har under lång tid haft problem med väljarstödet och Fridolin och hans miljöparti väntar på ett lyft.

En något tilltufsad skara partiledare var det helt enkelt som i går klev in i Agendas studio för partiledardebatt.

Jobben, skolan, integrationen och vinsterna i välfärden var några av frågorna under gårdagens tv-debatt. Oturligt nog för Stefan Löfven inleddes debatten med frågan om jämställdhet. Ett område Stefan Löfven inte fullt ut behärskar.

Stefan Löfven var också följaktligen i princip tyst under debattens tio första minuter. Genant, inte minst när det handlar om någon påstår sig leda ett framtidsparti.

När det var dags att debattera jobben föll Fredrik Reinfeldt snabbt in i mantrat om att Socialdemokraterna vill höja skatterna och dessutom inte ger besked i regeringsfrågan. Om Löfven var svag när det gällde jämställdheten var han desto mer övertygande ifråga om jobben.

Stefan Löfven behöll fokus och drog upp skiljelinjerna i svensk jobbpolitik. Oerhört viktigt, givet att regeringen i dag helt saknar idéer som inte handlar om skattesänkningar.

Tyvärr håller sig dock Stefan Löfven och Socialdemokraterna precis som regeringen fast vid överskottsmålet. Det är beklagligt i det läge Sverige just nu befinner sig i. Något som handlar om att framstå som ansvarstagande, trots att det håller tillbaka Sverige.

Debatten i Agenda var på det hela taget en tämligen underhållande historia. Stefan Löfvens insats ifråga om jobben var oerhört stark. Hans bakgrund som Metallbas kommer bli Socialdemokraternas trumfkort vid nästa års val. Jobbfrågan kan partiet nämligen inte förlora med Löfven som ledare. Det är betryggande. Även om Socialdemokraterna fortfarande lämnar mycket i övrigt att önska på en rad andra områden. Som ifråga om jämställdheten och vinsterna i välfärden.